În Monitorul Oficial, Partea I nr. 1020 din 8 noiembrie 2023 a fost publicată Legea nr. 323/2023 pentru modificarea art. 378 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 286/2009 privind Codul penal.
Marți, 7 noiembrie 2023, Klaus Iohannis, Președintele României, a semnat decretul privind promulgarea Legii pentru modificarea art. 378 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 286/2009 privind Codul penal (PL-x 528/20.09.2023).
Așadar, actul normativ incriminează neplata, cu rea-credinţă, timp de 3 luni, a pensiei de întreţinere stabilită prin act notarial.
Propunerea legislativă se leagă de Decizia Curții Constituționale a României din 20 aprilie când s-a admis excepția de neconstituționalitate constatându-se că este neconstituțională soluția legislativă cuprinsă în art. 378 alin. (1) lit.c din Codul Penal care nu incriminează neplata cu reacredință timp de trei luni a pensiei de întreținere stabilită prin act notarial.
Modificare a textului a fost absolut necesară pentru a se asigura egalitatea în drepturi a tuturor copiilor, inițiatorii reamintind că potrivit art. 483 alin. (2) Codul Civil autoritatea părintească se exercită de către părinți exclusiv în interesul superior al copilului.
Reglementarea actuală a art. 378 Cod Penal:
Infracţiuni contra familiei – Abandonul de familie
(1) Săvârşirea de către persoana care are obligaţia legală de întreţinere, faţă de cel îndreptăţit la întreţinere, a uneia dintre următoarele fapte:
a) părăsirea, alungarea sau lăsarea fără ajutor, expunându-l la suferinţe fizice sau morale;
b) neîndeplinirea, cu rea-credinţă, a obligaţiei de întreţinere prevăzute de lege; c) neplata, cu rea-credinţă, timp de 3 luni, a pensiei de întreţinere stabilite pe cale judecătorească, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.
(2) Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează neexecutarea, cu rea-credinţă, de către cel condamnat a prestaţiilor periodice stabilite prin hotărâre judecătorească, în favoarea persoanelor îndreptăţite la întreţinere din partea victimei infracţiunii.
(3) Acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.
(4) Fapta nu se pedepseşte dacă, înainte de terminarea urmăririi penale, inculpatul îşi îndeplineşte obligaţiile.
(5) Dacă, până la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare, inculpatul îşi îndeplineşte obligaţiile, instanţa dispune, după caz, amânarea aplicării pedepsei sau suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, chiar dacă nu sunt îndeplinite condiţiile prevăzute de lege pentru aceasta.