Procurorii DNA au decis trimiterea în judecată a fostului ministru al Tineretului și Sportului și, ulterior, al Sănătății, Nicolae Bănicioiu, sub acuzațiile de trafic de influență și luare de mită. Anchetatorii îl acuză că, timp de doi ani, ar fi primit de la un om de afaceri peste 3 milioane de lei. În schimb, ar fi promis că va interveni pentru menținerea în funcție sau numirea managerilor a cinci spitale cu care firmele a doi oameni de afaceri derulau afaceri profitabile. Procurorii au pus măsuri asiguratorii asupra unui apartament din Spania, a unui loc de parcare în București, a părților sociale deținute în diferite firme și asupra sumelor de bani din conturile lui Bănicioiu.
Rechizitoriul DNA arată că, în perioada 21 decembrie 2021 – 7 aprilie 2015 (perioadă în care ocupa funcția de ministru al Tineretului și Sporturilor, respectiv în legătură cu această calitate după ce nu a mai ocupat acea funcție), Nicolae Bănicioiu ar fi primit, în numerar, de la un om de afaceri aproape 1,3 milioane de lei. Banii reprezentau dividende aferente anului 2013 distribuite de două societăți comerciale care comercializau bunuri către spitale publice ori institute.
În schimb, Bănicioiu ar fi promis că își va exercita influența asupra ministrului Sănătății de la acea vreme, astfel încât acesta să mențină în funcție ori să numească persoane apropiate de doi oameni afaceri la conducerea a cinci spitale publice și institute din București și Ilfov. Unitățile medicale se aflau în subordinea Ministerului Sănătății, iar firmele controlate de oamenii de afaceri derulau relații comerciale profitabile cu acestea.
Nicolae Bănicioiu ar fi fost ajutat de o persoană, trimisă și ea în judecată în acest dosar. Complicele figura ca asociat în cele două firme care au plătit dividendele, deși, spun procurorii, titularul în fapt al părților sociale era Bănicioiu. În plus, ar fi semnat acte care arătau, nereal, că ar fi încasat cei 1,3 milioane de lei, deși banii au fost dați în numerar direct fostului ministru.
Ulterior, devenit ministru al Sănătății, Nicolae Bănicioiu a primit în același mod 1,8 milioane de lei, dividende aferente anului 2014. Pentru acești bani se angaja să mențină în funcție directorii spitalelor cu care oamenii afaceri aveau contracte și să aloce finanțare pentru ca unitățile medicale să poată efectua achiziții de la firmele controlate de cei doi afaceriști.
Aceștia din urmă au refuzat, ulterior, să îi mai distribuie dividende aferente anului 2015. ”Inculpatul, prin intermediul complicei, ar fi transmis solicitarea sa, sub forma pretinderii de a primi dividende din două firme ale oamenilor de afaceri, complicea mai fiind la acel moment asociată doar în una dintre acestea. În anul 2018 ar fi fost încasată de către complice, de la una dintre cele două societăți, suma totală de 806.447 lei reprezentată de dividende aferente anului 2015”, au explicat procurorii anticorupție.
Pe parcursul urmăririi penale s-au instituit măsuri asiguratorii asupra unui apartament din Spania, un loc de parcare în municipiul București, a părților sociale deținute în societăți comerciale și asupra sumelor de bani din conturi aparținând lui Nicolae Bănicioiu, dar și asupra unor sume de bani și acțiuni aparținând complicelui.
Dosarul a fost trimis spre judecare Înaltei Curți de Casație și Justiție.