„Unii oameni apar în viaţa ta ca o binecuvântare. Alţii, ca o lecţie…” – Maica Tereza
Candidatura lui Florin Birta la Primăria Oradea îmi aduce aminte de… candidatura lui Cristian Bodea la Senatul României. Acelaşi partid, aceeaşi reţetă: un business-man – atunci Cornel Popa, acum Ilie Bolojan – îşi lasă afacerea pe mâna unui tânăr (până atunci) docil şi ascultător şi speră că acesta va continua să îl asculte şi după ce va conştientiza că nu mai trebuie să o facă! Finalul primului „caz” îl ştim, vom vedea cum se va sfârşi cel de-al doilea…
Mie, Birta mi se pare o „mână moartă”. Probabil va deveni primar al municipiului Oradea datorită exclusiv lui Bolojan şi colegilor de partid, dar sunt convins că scorul său va fi departe de cel obţinut de Bolojan acum 4 ani, dar şi că numărul de consilieri municipali liberali va scădea.
Sigur, chiar dacă nu vor mai avea majoritatea absolută de acum, liberalii vor continua să facă legea în C.L. Oradea. Pentru că au „la dispoziţie” fie USR-PLUS (care probabil va obţine 2-3 consilieri şi al cărei discurs anti-PSD este extrem de… vehement), fie eterna UDMR. (Viitorul relaţiei PNL – USR-PLUS în Bihor pare însă sumbru, dacă ţinem cont de „cazul Nojorid”; aici, liberalii au preferat să meargă pe mâna fostului primar PSD-ist, reconvertit, în loc să susţină candidatul USR-PLUS, creditat cu şanse destul de mari!)
Varianta… optimistă a Cosiliului Local Oradea ar putea fi: 13 PNL, 5 PSD, 4 UDMR, 4 USL-PLUS, 1 POL. Deci, o alianţă „pentru oameni şi natură”, adică împotriva echipei Birta&Bolojan, ar fi cam greu de înfăptuit, nu-i aşa? Şi numai pentru că nu sunt 4 posturi de viceprimar…
Dincolo de… aritmetică, ce aş vrea eu să… văd în această campanie electorală este o strategie de dezvoltare pe termen lung a municipiului Oradea, respectiv cum ar arăta oraşul peste, să zicem, 20 de ani. Dacă o astfel de strategie există, m-ar interesa şi cine a întocmit-o! (Sper că nu a… visat-o un lider luminat sau nu este rezultatul unei întâlniri de partid…) Iar dacă strategia nu există, aş vrea să ştiu: cine hotărăşte ce „trebuie făcut” în Oradea; cine va decide că municipiul are nevoie de un nou pod, de o nouă sub/ supra-traversare, de un nou cartier de blocuri. Primarul? Viceprimarii? Consilierii Puterii? Consilierii Opoziţiei? Aşa li se pare lor că ar fi… bine? Au visat, noaptea sau ziua, viitorul?…
Aş mai vrea să ştiu şi de ce ar vrea cineva să fie consilier local/ judeţean? Pentru a iniţia proiecte de hotărâri? (Mai puţin de 1% dintre acestea au fost iniţiate de consilierii locali!) Pentru a se întâlni cu cetăţenii, a prelua de la aceştia idei şi soluţii pentru problemele comunităţii? (Nu o fac!) Pentru a… întocmi rapoarte de activitate? (Cei care o mai fac, copiază un alt document şi îi schimbă data!) Pentru indemnizaţia de puţin peste 1.000 de lei pe lună? Pentru „relaţiile” politice pe care şi le face/ întreţine? Sau din alte motive, necunoscute?…