„Unii oameni apar în viaţa ta ca o binecuvântare. Alţii, ca o lecţie…” – Maica Tereza
Suedia a fost prima ţară europeană care a introdus bancnotele, în 1661, şi ar putea fi prima ţară care renunţă la banii fizici, din martie 2023! Şi Olanda se gândeşte să renunţe la numerar în viitorul nu foarte îndepărtat, în timp ce (şi) în Belgia, Franţa, Canada şi Marea Britanie plăţile non-cash reprezintă deja de ani buni peste 90% din total!
Potrivit unui sondaj realizat în 2020 de consultantul de management PwC Strategy, corona-criza a accelerat îndepărtarea de numerar în Europa. Doar 36% dintre europeni au declarat cash-ul ca mijloc de plată preferat (după 43% în 2018). Iar în Suedia, la momentul sondajului, doar 15% au declarat cash-ul ca mijloc de plată preferat!
Cum ar putea dispărea (şi) în România banii fizici? Trebuie extrem de multă imaginaţie!…
- 1. În primul rând, statul ar trebui să aplice o amnistie fiscală. Adică, să şteargă datoriile tuturor – companii private, firme şi instituţii de stat şi persoane fizice deopotrivă.
- 2. Apoi, tot statul ar trebui să aloce o perioadă de timp în care „economiile” românilor, indiferent de sursa de provenienţă a acestora, să ajungă în bănci „fără întrebări”.
- 3. Pornind „de la zero”, ar trebui lansată o mega-campanie de promovare a cardului bancar sau a portofelului mobil, ca metode exclusive de plată – mai ales a ajutoarelor sociale (sic!)…
Care ar fi avantajele dispariţiei banilor fizici?
- 1. Nu ar mai exista „economie subterană”.
- 2. Nu ar mai exista evaziune fiscală.
- 3. Nu ar mai exista muncă „la negru”.
- 4. (Ca urmare, încasările la bugetul de stat ar fi mult mai mari; totodată, ar dispărea o mulţime de instituţii de stat – sau li s-ar reduce considerabil activitatea -, ceea ce ar general mari economii la buget. Cu tot ce decurge din asta…)
- 5. Ar fi foarte uşor de identificat şi „rezolvat” cazurile sociale.
Rămâne de văzut (doar) în ce măsură lipsa banilor cash ar duce la încălcarea libertăţii individuale și a confidențialităţii. Pentru că, numerarul (încă) îţi oferă posibilitatea să faci tranzacții care nu pot fi monitorizate de advertiseri și alte companii. Eu cred că oamenii vor opta, în final, pentru… confort.
P.S. În Franţa şi Belgia există legi care limitează plăţile cash la 3.000 de euro. Încălcarea legii se pedepseşte cu amendă de 225.000 de euro! Iar în China, chiar şi cerşetorii au coduri QR pentru donaţii!
Comments 1