„Unii oameni apar în viaţa ta ca o binecuvântare. Alţii, ca o lecţie…” – Maica Tereza
Valoarea coșului minim de consum pentru un trai decent pentru o familie de doi adulți și doi copii din România este de 7.278 de lei pe lună! (Recalcularea valorii „coșului” s-a realizat în baza indicilor de prețuri comunicați de Institutul Național de Statistică pentru luna septembrie 2020 raportat la luna septembrie 2019.)
Iar coșul minim de consum pentru un trai decent „include”: cheltuieli pentru locuinţă (rată sau chirie, dotare şi întreţinere) şi pentru alimentaţie, îmbrăcăminte şi încălţăminte, produse de uz casnic şi de igienă, medicamente sau tratamente medicale, transport (cercetarea nu include şi o maşină!) şi alte servicii, educaţie şi cultură, recreere şi/ sau vacanţă şi chiar un mic fond de rezervă (economii).
Ei bine, două salarii minime (2 X 1.386 de lei), împreună cu două alocații de stat (2 X 185 de lei) ajung la doar 3.140 de lei, sub 45% din valoarea „minimă” precizată mai sus. Iar potrivit statisticilor, aproape două milioane de români trăiesc din salariul minim; totodată, aproape un milion de români trăiesc din pensia minimă (704 lei pe lună), iar aproximativ 200.000, din venitul minim garantat (141,5 lei pe lună).
*
Revoltat de faptul că, tot potrivit statisticilor, aproximativ 35% dintre români sunt… departe de „coşul minim de consum pentru un trai decent”, am postat micul raţionament pe o reţea de socializare. Şi, surpriză: aproape toţi „comentatorii” au fost revoltaţi de valoarea „mult prea mare” a „coşului”, nicidecum de veniturile foarte mici! Adică, vezi Doamne, 1.500 de euro pe lună este „prea mult” pentru o familie românească (tradiţională, sic!) cu 4 membri, deci „decenţa” este o chestie supraestimată/ supravevaluată…
Mulţi dintre ei n-au înţeles, probabil, ce înseamnă „coşul minim de consum pentru un trai decent”; alţii nu înţeleg, probabil, doar termenul „decent”. Totuşi, printre „revoltaţi” se numără şi oameni cu studii superioare, care până ieri strigau „vrem o ţară ca afară!”; pe ei nu îi înţeleg.
Sigur că în România se poate trăi şi cu mult mai puţin decât 7.278 de lei pe lună: împreună cu părinţii sau bunicii, adică fără chirie şi alte cheltuieli; fără carne, legume şi fructe proaspete; cu haine şi încălţăminte „moştenite”; fără săpun şi pastă de dinţi, respectiv cu tratamente „naturiste”; fără educaţie, vacanţe sau economii. Şi mulţi chiar aşa trăiesc. Dar nu este, oare, obligaţia celor pe care i-am ales ca numărul acestora să fie (tot) mai mic?…
*
Potrivit numbeo.com, o platformă care analizează nivelul de trai din marile orașe din lume, raportat la costul vieții din New York, o familie formată din patru membri din Oradea are nevoie, ca să trăiască… decent, de 7,150.78 lei pe lună, fără costuri de chirie! (În Debreţin, valoarea este de 7,421.47 lei.) Iar salariul mediu nominal net în Bihor este în jur de 2.500 de lei…
P.S.: Din luna august 2020 este în vigoare Legea 174/2020 pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 217/2000 privind aprobarea coșului minim de consum lunar. Conform acestei legi, coșul minim de consum pentru un trai decent constituie elementul principal de fundamentare a salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată și a politicii salariale.
CITIȚI de același autor: Despre un… medic | Despre… pariuri sportive | Despre… natura vindecătoare
Comments 1