„Unii oameni apar în viaţa ta ca o binecuvântare. Alţii, ca o lecţie…” – Maica Tereza
Polemica… mioritică referitoare la aşa-numita „Educaţie sexuală” este, în opinia mea, una exclusiv de FORMĂ. Din cauza prejudecăţilor, preconcepţiilor şi tabu-urilor specifice unei ţări… ortodoxe, majoritatea românilor este deranjată (aproape exclusiv) de termenul „sexual(ă)”. Cum extrem de puţini adulţi/ părinţi au beneficiat, la vremea lor, de Educaţie sexuală predată de specialiști, când vine vorba despre o astfel de materie se gândesc la… sex şi pornografie!
Cu FONDUL, lumea nu pare să aibă o problemă. Este greşit să îi învăţăm pe copii ce sunt penisul şi vaginul – cum funcţionează, ce boli le pot afecta şi cum se îngrijesc corect? Este greşit să îi învăţăm pe copii că nimeni nu are voie să îi atingă într-un mod nepotrivit, să evite situațiile periculoase într-o lume „modernă” plină de prădători sexuali (online, pe stradă, în propria familie)? Trebuie România să rămână la „statutul” de… campioană europeană la mame minore, trafic de minori în vederea exploatării sexuale şi cazuri de cancer de sân şi de col uterin? Răspunsul la aceste întrebări este „NU”, şi din partea „puritanilor”.
Evident, cu condiţia ca „lucrurile” să fie prezentate treptat, la un nivel adecvat vârstei… elevilor! Este adevărat că, potrivit programei școlare europene, copiilor între 4 şi 6 ani li se poate vorbi despre concepte diferite de familie și relații cu persoanele de acelaşi sex; iar între 6 şi 9 ani, elevii pot primi informații despre „bucuria și plăcerea de a atinge propriul corp (masturbarea/ auto-stimularea)”. Astea sunt „standardele” Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii – „Europa pentru educația sexuală”, dar ele au un rol consultativ… Totuşi, există țări europene în care se face Educaţie sexuală de la vârste fragede; respectivele ţări au cele mai scăzute rate ale sarcinilor la adolescente şi o incidenţă scăzută a bolilor cu transmitere sexuală, iar adolescenții educaţi de aici își încep viața sexuală mai târziu.
Problema REALĂ este alta. Nu cred că România are un corp didactic capabil să transmită corect și adecvat aceste informații! Educaţia sexuală nu trebuie să fie predată de educatoare, de profesoarele de Biologie sau… Religie (sic!) sau de alt profesor care îşi completează norma. Este nevoie de profesori specializaţi, certificaţi. Să punem (iarăşi) carul înaintea boilor nu ajută!
Copiii nu se nasc cu prejudecăți, cu preconcepții, cu tabu-uri; astea le sunt inoculate de familie și societate, de-a lungul… educaţiei. Iar în România, e clar, sute de mii de adulți au nevoie acută de Educație sexuală!…
P.S. 1
Vă amintiţi de „Marea Castrare”, inițiativa de acum 200 de ani a Vaticanului de a acoperi organele genitale ale nudurilor masculine sculptate? Dar de faptul că, celebrul „David” al lui Michelangelo a fost în 1504 victima unei… atitudini similare? Cum spuneam: prejudecăţi, preconcepţii, tabu-uri…
P.S. 2
M-a întrebat recent, un adolescent preocupat de „polemică”: Oare, în România, barza vine ca urmare a unui act… sanitar? Ce să zic?…