„Unii oameni apar în viaţa ta ca o binecuvântare. Alţii, ca o lecţie…” – Maica Tereza
Am căutat, fără succes, rezultate ale (vre)unui studiu referitor la rata medie de îndeplinire a promisiunilor electorale, în România ultimilor 28 de ani. Am ajuns la concluzia că, din păcate, nu s-a făcut încă o astfel de cercetare. Sondajele „confirmă” totuşi, periodic, că românii au încredere relativ redusă în politicienii de orice fel și (pentru) că aceştia nu își prea respectă promisiunile electorale…
Ce aş vrea să se promită în campaniile electorale? Păi, este foarte simplu: lucruri care să ducă la creşterea nivelului de trai a populaţiei! Câteva exemple: creşterea la maximum posibil a salariului minim pe economie şi scăderea la minimum posibil a ratei şomajului (inclusiv prin anularea tuturor ajutoarelor sociale în situaţia existenţei de locuri de muncă vacante); accesul bianual gratuit la analize medicale, inclusiv consult stomatologic; eradicarea abandonului şcolar (chiar prin incriminarea penală a acestuia); obligativitatea asigurării accesului auto, apei, canalizării, curentului şi chiar a gazului oriunde statul eliberează autorizaţii de construire!…
Sigur, pentru toate acestea este nevoie de bani, dar şi de gestionarea eficientă a acestora. Deci, este nevoie, în primul rând, de îmbunătăţirea la maximum a actului de guvernare, de creșterea la maximum a gradului de profesionalism în administrarea politică și economică a țării. Este nevoie de specialişti în Parlament!!! Un regim fiscal clar, predictibil, care să sprijine mediul de afaceri local şi care să genereze investiţii străine directe şi o strategie clară de accesare a fondurilor europene nerambursabile disponibile în perioada următoare nu vor apărea din jobenul pălărierilor care au condus şi conduc România. Ci de la specialişti reali, oameni care fac asta de zeci de ani, cu succes, la nivel mai mic; ei încep să se regăsească, pe ici, pe colo, pe liste, totul e să-i găsiţi şi să le acordaţi încredere!
Sigur, e nevoie (şi) de o Justiţie independentă, (şi) de digitalizare (acces direct, facil, la orice document necesar unei firme sau unei persoane fizice), (şi) de recensământ şi promovare turistică reală, (şi) de promovarea producători şi procesatori locali, de hrană sănătoasă. Totul pare simplu, cu oamenii potriviţi!…