Potrivit unui comunicat de presă remis de Curtea Constituţională a României, a fost descoperită încă o prevedere neconstituţională din legea organică ce reglementează statutul poliţistului. Decizia este definitivă şi va duce la amendarea Legii 360/2002, revizuită şi completată de multiple ori.
Curtea Constituţională a României a avut pe rol, la începutul lunii martie, judecarea, în şedinţă publică, a excepţiei de neconstituţionalitate privind sintagma „nu este cercetat disciplinar” care apare în textul Legii 360/2002, privind Statutul poliţistului, excepţie ridicată, în dosarul nr.73/89/2019, constituit la Tribunalul Vaslui, de Sindicatul Polițiștilor din România „Diamantul” care l-a reprezentat pe petentul Stan Marius, Inspectoratul de Poliție al Județului Vaslui şi Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării.
Potrivit textului Legii 360/2002, la articolul 27, indice 45, „Agentul de poliție care a absolvit studii superioare poate participa la concursul pentru ocuparea unui post de execuție vacant de ofițer, dacă îndeplinește cumulativ următoarele condiții: (…) b) nu este cercetat disciplinar sau nu se află sub efectul unei sancțiuni disciplinare (…)”.
După judecarea cauzei, Curtea Constituțională a dat un verdict favorabil, care a stat la baza emiterii următorului comunicat de presă.
„Curtea Constituțională, în cadrul controlului de constituționalitate «a posteriori», cu unanimitate de voturi, a admis excepția de neconstituționalitate și a constatat că este neconstituțională sintagma «nu este cercetat disciplinar» din cuprinsul dispozițiilor art.27 ind.45 lit.b) din Legea nr.360/2002 privind Statutul polițistului.
În esență, Curtea a reţinut că sintagma «nu este cercetat disciplinar» din cuprinsul dispoziţiilor legale analizate instituie o condiție de natură să afecteze egalitatea de șanse a agentului de poliţie, funcţionar public cu statut special, de a participa la concursul pentru ocuparea unui post de execuție vacant de ofiţer. Această condiție, ce ţine de exercitarea raportului său de serviciu, nu este nici necesară și nici proporțională cu scopul urmărit, aducând astfel atingere dispozițiilor art.16 alin. (3) coroborate cu cele ale art.41 din Constituţie.
Decizia este definitivă și general obligatorie.
Argumentele reținute în motivarea soluției pronunțate de Curtea Constituțională vor fi prezentate în cuprinsul deciziei, care se va publica în Monitorul Oficial al României, Partea I.
Compartimentul relații externe, relații cu presa și protocol al Curții Constituționale”.