Proiectul de lege pentru gestionarea populației de urși a fost adoptat cu amendamente în cadrul ședinței comune a Comisiilor de agricultură și administrație din Camera Deputaților, luni. Acest proiect, aprobat de Senat pe 6 noiembrie 2023, modifică articolul 1 din Legea vânătorii și a protecției fondului cinegetic nr. 407/2006, precum și OUG nr. 81/2021, care reglementează metodele de intervenție imediată pentru prevenirea și combaterea atacurilor urșilor bruni asupra oamenilor și bunurilor.
Prezenta propunere legislativă are în vedere prevenirea atacurilor asupra populaţiei umane și a pagubelor cauzate de atacurile de urs, prin aprobarea pentru anul 2023 și 2024 a unui număr de 426 exemplare de urs brun care reprezintă nivelul de prevenţie la nivel national și a unui număr de 55 exemplare de urs brun care reprezintă nivelul de intervenție la nivel național. Propunerea legislativă stabileşte şi condiţiile privind recoltarea exemplarelor de urs bazate pe un studiu științific realizat de Ministerul Mediului, care estimează populația de urși bruni din România la 7.400-8.500 de exemplare. Studiul recomandă extragerea a 426 de urși pentru prevenție și alte intervenții în cazuri de forță majoră.
La nivelul fondurilor de vânătoare, cotele de prevenție au fost calculate în funcție de numărul atacurilor asupra oamenilor, stânelor și culturilor agricole, precum și valoarea pagubelor provocate. Fostul ministru al Mediului a explicat că proiectul prevede o cotă anuală de intervenție pentru gestionarea problemelor în zonele cele mai afectate de conflictele om-urs, iar anexa inițiativei legislative estimează intervențiile în funcție de gravitatea problemelor în fiecare fond de vânătoare.
România se confruntă cu o situație alarmantă privind populația de urs brun, situație reflectată în numărul crescut al conflictelor om-urs, care în ultimii ani a dus la zeci de persoane omorâte sau mutilate de către această specie și o creștere exponențială a cheltuielilor statului privind despăgubirile. Specialiștii confirmă alterarea comportamentului natural al urșilor, daunele grave asupra recoltelor, efectivelor de animale, pădurilor, dar și scăderea acceptanței/toleranței populației locale față de prezența urșilor în comunități, în culturile agricole, livezi și în anexele gospodărești.
În acest context, protejarea vieții umane și a bunurilor populației trebuie să fie principalul aspect al măsurilor privind managementul populației de urs brun, concomitent cu menținerea stării de conservare favorabile a speciei.
Având în vedere situația creată, în principal, de managementul defectuos al populației de urs brun din România, ca urmare a deciziei din 2016 privind stoparea efectuării studiilor de estimare științifică a speciei și a emiterii cotelor de vânătoare, în folosul sănătății și siguranței publice și chiar pentru a proteja fauna, se impune în mod explicit modificarea și completarea Legii vânătorii și a protecției fondului cinegetic nr. 407/2006, precum și a Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 81/2021 privind aprobarea metodelor de intervenție imediată pentru prevenirea și combaterea atacurilor exemplarelor de urs brun asupra persoanelor și bunurilor acestora, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative, în acest sens.
Managementul populației de urs brun trebuie abordat pe baze științifice. Analizele recente demonstrează că această specie beneficiază de o stare de conservare favorabilă în România. Specia nu este în pericol, nu scade efectivul, nu sunt zone unde această specie să fie în pericol. Acest obiectiv, menționat în Planul național de acțiune pentru conservarea populației de urs brun (Ursus arctos) din România, aprobat de MMAP prin Ordinul nr. 625/2018 și ca obligație pentru România, ca stat membru UE, se îndeplinește.
După perioada 2016-2021, în care evaluarea speciei, contrar recomandărilor științifice, nu a fost efectuată în România, cel mai recent studiu privind estimarea populațiilor de urs, râs și pisică sălbatică, realizat de către Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Silvicultură „Marin Drăcea” și Universitatea Transilvania din Brașov, a estimat populația de urs brun din România la un interval de 7.410-8.590 de exemplare, se arată în expunerea de motive a proiectului.