Ministrul Culturii, Raluca Turcan, susține că dintre cele 469 de instituții publice de cultură cu personalitate juridică care își desfășoară activitatea în prezent, peste 61% vor fi desființate prin aplicarea măsurilor fiscale, conform unui memoriu transmis ministrului Finanțelor Marcel Boloș, de Ministerul Culturii.
Desființarea posturilor vacante a instituțiilor care au mai puțin de 50 de angajați sau reducerea bugetelor de cheltuieli cu spectacolele ar lovi puternic în sectorul cultural îngrădire astfel dreptul de acces la cultură, garantat de Constituție, deoarece majoritatea instituțiilor culturale din România vor fi nevoite să se închidă.
Ministerul Culturii a propus o serie de excepții pentru instituțiile publice din sectorul cultural.
Turcan a mai explicat și că în în România există aproximativ 1900 de biblioteci publice în care există un singur bibliotecar iar dacă postul este vacant și se desființează atunci se desființează și singura sursă de informare și lectură pe care statul român o oferă comunității respective. O situație asemănătoare este întâlnită și în cadrul centrelor culturale, școlilor populare, caselor și căminelor culturale etc. Astfel, dintre cele 469 de instituții publice de cultură cu personalitate juridică care își desfășoară activitatea în prezent, peste 61% vor fi desființate prin aplicarea măsurilor.
În muzee există foarte multe posturi vacante, care nu vor mai putea fi acoperite în perioada următoare, deși personalul este suprasolicitat. În plus, teatrele operele, filarmonicile și alte instituții publice de spectacole/concerte funcționează cu personal redus între stagiuni. Iar aplicarea prevederilor de a anula posturile vacante existente în acest moment, inclusiv cele unice, “ar incapacita instituțiile de spectacole și/sau concerte să mai deruleze proiecte de anvergură iar, în cazul instituțiilor cu o organigramă redusă, va duce chiar la imposibilitatea desfășurării activității acestora; va fi afectată în mod direct buna funcționare a orchestrelor, a trupelor de teatru, a ansamblurilor de balet etc”
Ministerul Culturii propune reorganizarea serviciilor deconcentrate ale ministerului prin înființarea de direcții regionale corespondente regiunilor de dezvoltare – Bucureşti-Ilfov, Centru, Nord-Est, Nord-Vest, Vest, Sud-Vest, Sud şi Sud-Est.