Un fost notar public a fost trimis în judecată de către procurorii DNA Timișoara pentru abuz în serviciu, acuzat că s-a implicat în retrocedarea nelegală a unor terenuri, locuințe și păduri în valoare de peste 28 de milioane de euro. Notarul arădean ar fi emis un certificat care ar fi atestat mai multe date nereale legate de calitatea de moștenitor a unei persoane. Ulterior, documentul a fost folosit de urmașii acesteia din urmă pentru a pune mâna pe mai bine de 8700 de hectare de teren, în fapt aproape tot extravilanul unui sat, și șase apartamente în județul Arad.
Procurorii anticorupție au precizat în rechizitoriu că fostul notar arădean Adrian Vlai ar fi fost instigat de trei persoane să emită un certificat în care ar fi atestat mai multe date nereale legate de calitatea de moștenitor legal a unei persoane. Anchetatorii DNA susțin că Vlai ar fi întocmit documentul ”cu încălcarea normelor de drept civil și a normelor juridice privind desfășurarea activității notariale”.
Folosind actul parafat de notarul Adrian Vlai, cele trei persoane, urmași ai celui pe numele căruia a fost emis certificatul, au obținut, în perioada 2006-2010, reconstituirea în mod nelegal a dreptului de proprietate pentru 8.743 de hectare de teren cu vegetație forestieră, pășuni și teren intravilan în zona localității arădene Nadăș. O parte din terenuri se aflau în îngrijirea unui ocol silvic privat, administrat de două dintre cele trei persoane.
Tot prin folosirea documentului eliberat de notarul Vlai, persoanele respective s-au înstăpânit nelegal pe o clădire cu șase apartamente din municipiul Arad.
”Prejudiciul total cauzat prin activitatea infracțională a inculpaților este evaluat la sumele de 27.450.800 euro (valoarea terenurilor extravilane inclusiv pășuni, păduri din localitatea Nadăș) și 4.882.967 lei (sume obținute din valorificarea masei lemnoase, sume obținute fără drept cu titlu de subvenții pentru pășune și o sumă reprezentând valoarea clădirii și a terenului din municipiul Arad)”, se arată într-un comunicat al DNA Timișoara.
Adrian Vlai a fost acuzat de abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave, iar cele trei persoane – de instigare la abuz în serviciu. Alături de cei patru, în judecată a fost trimis și ocolul silvic privat, sub acuzația de tăinuire tăinuire cu privire la săvârșirea infracțiunii de instigare la abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave.
Procurorii au dispus măsuri asigurătorii pentru recuperarea prejudiciului.
Adrian Vlai a mai fost anchetat de DNA pentru infracțiuni similare, fiind condamnat în 2018, de Înalta Curte de Casație și Justiție, la 3 ani de închisoare cu suspendare și interzicerea de a-și exercita profesia timp de 3 ani.