Senatul a adoptat, luni, în plen, proiectul de lege al Guvernului privind activitatea notarială electronică, prin care se reglementează regimul juridic al îndeplinirii unor acte și proceduri notariale în formă electronică prin intermediul platformei informatice Top-not.Platforma Top-not va administra și stoca actele notariale, împreună cu documentațiile aferente, asigurând confidențialitatea, securitatea și integritatea acestora.Astfel, prin intermediul platformei Top-not, notarii vor putea legaliza documente și în variantă digitală care să aibă aceeași valoare ca și documentele pe hârtie. În plus, nici nu va mai fi nevoie, în anumite situații, de prezența solicitanților care au nevoie de atestarea unor documente din partea unui cabinet notarial.
Oamenilor care apelează la notari le va fi mai ușor. Multe acte notariale vor fi încheiate digital.În prezent, notarul public colectează documentele de la client, întocmește actele în format fizic, care se semnează în fața lui. Apoi, acestea sunt scanate și semnate electronic pentru a fi transmise la înregistrare în arhivele electronice notariale și în registrele publice. Deși, până în prezent, notarii lucrau digital cu registrele publice (Cadastrul, ANAF, Depozitarul Central), în relația notar – client nu exista această dimensiune. Așadar, era necesar să facem pași și pentru digitalizarea relației notar – client.va permite schimbul de informații între notari și instituțiile publice.„Uniunea Notarilor Publici, administratorii serviciilor furnizate prin intermediul platformei Top-not și administratorii de securitate cibernetică ai platformei Top-not asigură jurnalizarea în timp real a evenimentelor și a accesului la datele vehiculate prin intermediul platformei, în scopul efectuării unor activități de audit periodice pe linia protecției, calității, securității și trasabilității datelor”, se arată în expunerea de motive a proiectului.
Ce acte pot fi realizate electronic?
Notarii publici vor putea îndeplini în format digital, fără prezența fizică a părților, anumite categorii de acte și proceduri, printre care:
consultații juridice scrise cu caracter notarial,
primirea și păstrarea documentelor în arhiva electronică notarială,
legalizarea semnăturilor traducătorilor autorizați pe documente electronice,
transmiterea actelor către Oficiul Național al Registrului Comerțului,
comunicarea cererilor către instituții și autorități publice,
operațiuni de publicitate imobili