10 luni de închisoare cu suspendare. Este pedeapsa pe care a dictat-o Înalta Curte de Casație și Justiție în cazul notarului orădean Laurențiu Tomulescu, acuzat de fals intelectual. Condamnarea este definitivă, iar potrivit legii, Tomulescu nu va mai putea profesa ca notar public.
Laurențiu Tomulescu a fost acuzat că a legalizat documente falsificate în cazul vânzării-cumpărării unui autoturism între doi oameni de afaceri din Oradea.
Unul dintre aceștia, Florin Derecichei, a susținut că, în 2012, ar fi plătit de două ori valoarea unei mașini pe care a vrut să o cumpere prietenei sale prin intermediul lui Cornel Hoble, proprietarul unei săli de fitness și al unei firme de închirieri auto. Pe lângă aceasta, a rămas și fără vehicul, pe care l-ar fi luat de Hoble după trei ani, când a aflat că a fost dat în judecată pentru recuperarea datoriei, respectiv banii plătiți a doua oară.
Abia atunci a aflat Florin Derecichei că, în 2012, Cornel Hoble ar fi cerut notarului Laurențiu Tomulescu legalizarea unor documente prin care se arăta rezilierea înțelegerii iniţiale și returnarea banilor plătiți pe mașină, dar și un nou act de vânzare-cumpărare, prin care s-ar fi precizat că prietena lui Florin Derecichei ar fi achitat prețul autoturismului, dar ar mai fi rămas datoare cu TVA.
Expertiza ulterioară a arătat că atât semnătura prietenei lui Derecichei, dar și a lui Cornel Hoble erau falsificate. Pentru că ar fi legalizat aceste acte, notarul Laurențiu Tomulescu a ajuns în vizorul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Oradea.
La Curtea de Apel Oradea, instanța a decis, pe 30 august 2019, să-l achite pe Laurențiu Tomulescu pentru acuzația de fals intelectual, în baza art. 16, alin. 1 lit. c din Codul de Procedură Penală – Acțiunea penală nu poate fi pusă în mișcare, iar când a fost pusă în mișcare nu mai poate fi exercitată dacă nu există probe că o persoană a săvârșit infracțiunea. Judecătoarea Gabriela Tarca, magistrat care a semnat actul de achitare, s-a abținut anterior și a fost și recuzată, dar declarația de abținere și cererea de recuzare au fost respinse.
Pe 30 iunie 2020, Înalta Curte de Casație și Justiție a admis apelul declarat de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Oradea împotriva sentinței Curții de Apel, pe care a desființat-o. În schimb, Curtea Supremă l-a condamnat pe Laurențiu Tomulescu la 10 luni de închisoare, cu suspendarea condiţionată a executării pedepsei pe o durată de 2 ani şi 10 luni reprezentând termen de încercare.
Pentru că sentința de condamnare este definitivă, Laurențiu Tomulescu își va pierde calitatea de notar public, în conformitate cu articolul 41, alin. 1, lit. f din Legea 36/1995 a notarilor publici.
Hotărârea definitivă a ÎCCJ de condamnare a notarului Laurențiu Tomulescu:
Admite apelul declarat de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Oradea împotriva sentinței penale nr. 78/PI din 30 august 2019 a Curții de Apel Oradea, Secția penală şi pentru cauze cu minori, privind pe inculpatul Tomulescu Laurenţiu-Sebastian.
Desfiinţează sentinţa penală apelată şi, rejudecând:
Condamnă pe inculpatul Tomulescu Laurenţiu Sebastian la 10 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de fals intelectual prevăzută de art.289 alin.1 C.pen.1969 cu aplicarea art.5 C.pen. Face aplicarea art.71, 64 lit.a teza a II-a şi b C.pen.1969 cu aplicarea art. 5 C.pen.
Condamnă pe inculpatul Tomulescu Laurenţiu Sebastian la 10 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de fals intelectual prevăzută de art.289 alin.1 C.pen.1969 cu aplicarea art.5 C.pen. Face aplicarea art.71, 64 lit.a teza a II-a şi b C.pen.1969 cu aplicarea art. 5 C.pen.
Condamnă pe inculpatul Tomulescu Laurenţiu Sebastian la 10 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de fals intelectual prevăzută de art.289 alin.1 C.pen.1969 cu aplicarea art.5 C.pen. Face aplicarea art.71, 64 lit.a teza a II-a şi b C.pen.1969 cu aplicarea art. 5 C.pen.
În baza art.33 lit.a, 34 lit.b C.pen.1969 cu aplicarea art. 5 C.pen., contopeşte cele trei pedepse de 10 luni închisoare, urmând ca inculpatul să execute pedeapsa cea mai grea, de 10 luni închisoare.
Face aplicarea art.71, 64 lit.a teza a II-a şi b C.pen.1969 cu aplicarea art. 5 C.pen. În baza art.81, 82 C.pen.1969 cu aplicarea art. 5 C.pen. dispune suspendarea condiţionată a executării pedepsei pe o durată de 2 ani şi 10 luni reprezentând termen de încercare. Atrage atenţia inculpatului asupra dispoziţiilor art.83 C.pen.1969 cu aplicarea art. 5 C.pen. În baza art.71 alin.5 C.pen.1969, pe durata suspendării condiţionate a executării pedepsei închisorii se suspendă şi executarea pedepselor accesorii.
În baza art.25 alin.3 C.pr.pen., dispune desfiinţarea următoarelor înscrisuri: – Încheierea de legalizarea a semnăturii nr.33 din 15 iunie 2012, aplicată pe actul intitulat „Act de rezoluţiune a promisiunii sinalagmatice de vânzare-cumpărare legalizată cu nr.32/9.06.2012 de BNP Tomulescu Laurenţiu Sebastian”; – Încheierea de legalizarea a semnăturii nr.34 din 15 iunie 2012, aplicată pe actul intitulat „Convenţie” încheiat între numiţii Hoble Cornel şi Muntean Georgiana-Camelia; – Încheierea de legalizarea a semnăturii nr.35 din 15 iunie 2012, aplicată pe actul intitulat „Promisiune de vânzare-cumpărare” încheiat între numiţii Hoble Cornel şi Muntean Georgiana-Camelia.
În baza art. 274 alin.1 C.pr.pen., obligă inculpatul la plata sumei de 4000 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare către stat în fond. În baza art.275 alin.3 C.pr.pen., cheltuielile judiciare avansate de stat ocazionate de soluționarea apelului rămân în sarcina acestuia.
Definitivă. Pronunțată în ședință publică, astăzi, 30 iulie 2020.