Luni, 30 octombrie 2023, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a publicat o nouă versiune a Regulamentului de procedură care include un nou articol referitor la gestionarea documentelor foarte sensibile.
În Regulament a fost introdus un nou articol, 44, iar articolul 33 § 1 (caracterul public al documentelor) a fost modificat în acest sens.
Scopul noului articol este de a stabili un regim specific pentru instrumentarea documentelor extrem de sensibile despre care un stat parte consideră că necesită un tratament special din motive de securitate națională sau despre care un solicitant consideră că necesită un tratament special din alte motive la fel de imperioase. Aceasta urmărește să atenueze preocupările care ar putea împiedica o parte să prezinte astfel de documente Curții și să permită Curții să găsească măsuri de contrabalansare adecvate sau să tragă concluzii nefavorabile atunci când astfel de documente nu pot fi divulgate unei alte părți sau publicului, în cazul în care informațiile sunt necesare pentru a încheia o anumită cauză. Regulamentul stabilește modul în care Curtea va trata cererile specifice ale părții în cauză, în special examinarea acestora de către un comitet format din trei judecători care nu fac parte din componența camerei care va examina admisibilitatea și/sau fondul cauzei. Obiectivul este de a soluționa cauza prin mijloace de cooperare în modul cel mai pragmatic cu putință, pentru a furniza Camerei informațiile esențiale pentru a decide cu privire la admisibilitatea și/sau fondul cauzei, asigurând în același timp respectarea principiului contradictorialității. Părțile au în continuare obligația de a coopera cu CEDO pentru a se asigura că își respectă obligațiile care le revin în temeiul articolului 38 (obligația de a oferi facilitățile necesare pentru examinarea cauzei) din Convenția Europeană a Drepturilor Omului și al articolului 44A (obligația de a coopera cu Curtea) din Regulamentul Curții.
Regulament aici: https://www.echr.coe.int/documents/d/echr/Rules_Court_ENG