Ministrul de Interne Marcel Vela anunță cele mai dure măsuri din istoria recentă a României. El a precizat că acestea vor fi ridicate atunci când nu va mai exista un pericol pentru sănătatea populației.
Marcel Vela face apel la solidaritate și respectarea legii în următoarea perioadă, care nu se știe încă pe câte săptămâni se va întinde.
Ordonanța militară 4 prevede următoarele:
- circulația persoanelor de peste 65 de ani vor putea ieși si pentru tratamente medicale, folosind mijloace de transport proprii sau ale familiei, pe întreaga perioadă a zilei.
- se permite deplasarea acestora și în intervalul orar 20-21 pentru a asigura nevoile animalelor de companie, fără a fi nevoie de declarație pe proprie răspundere.
- persoanele de peste 65 de ani vor avea prioritate în magazinele alimentare
- cei care încalcă regulile izolării vor intra direct în carantină și vor suporta costurile
- cei care fug din carantină , vor intra într-o nouă perioadă de carantină, suportând și ei costurile.
- conducătorii auto care intră în țară conducând mașini peste 2,4 tone vor putea să se izoleze 14 zile împreună cu familia acasă, într-un loc asgurat de angajator sau în spații puse la dispoziție de autorități, în acest din urmă caz suportând costurile de întreținere.
- prețurile la energie electrică și termică, la carburanți si gaze nu mai pot fi majorate.
Pentru a proteja cetățenii care locuiesc în zonele aglomerate și blocuri, s-a stabilit ca din 31 martie să se monteze dispozitive cu soluții dezinfectante la intrarea în imobile și se vor efectua periodic acțiuni de dezinfecție.
Mesajele de utilitate publica se vor adauga timpilor de publicitate.
Interdictia circulatiei persoanelor in grup mai mare de 3 se aplica doar circulatiei pietonale.
Refuzul de internare cade sub incidență penală, fie că este sau nu confimarea infectării cu COVID.
Personalul medical angajat la stat poate fi delegat la alte unități medicale de stat . Angajații NU POT REFUZA DETAȘAREA SAU DELEGAREA .
ora 20 erau: 1815 cazuri de îmbolnăvire, 11213 persoane izolate și 43 de decedați.
Ministrul Sănătăţii Nelu Tătaru, a declarat anterior conferinței de presă de duminică seara că pentru scenariul patru al epidemiei de coronavirus COVID-19 se are în vedere ca aceia care sunt afectaţi să nu meargă în izolare dacă au în familie persoane peste 65 de ani, ci să rămână în carantină.
El a adăugat că în scenariul patru testările vor fi extinse la „tot ce înseamnă personalul medical”.
În faza patru a epidemiei vor interveni şi cele 36 de spitale care sunt clasificate ca unităţi de suport şi vor aduce un surplus de 8.000 de paturi, pe lângă cele 2.000-2.300 care sunt folosite în faza actuală pentru persoanele confirmate cu coronavirus.
„Ne apropiem, într-adevăr, de scenariul patru, un scenariu care implică tratarea unor cazuri uşoare şi medii la domiciliu, sub supraveghere medicală, uneori chiar şi a voluntarilor, iar în spital tratamentul pacienţilor cu afecţiuni coronavirus manifestări moderat-severe şi critice. Cele moderat-severe se vor afla în secţiile de boli infecţioase, iar cele critice în secţiile de terapie intensivă, sub suport ventilator sau cardiovascular. Avem, tot în scenariul patru, un moment în care personalul medical asimptomatic, dar pozitiv la coronavirus, va rămâne şi va trata pacienţii infectaţi cu coronavirus, care sunt spitalizaţi”.
Scenariul patru se va aplica de la un număr mai mare de 2.000 de persoane infectate. Autoritățile se așteaptă ca acest scenariu poate fi posibil începând de luni, cel mai târziu marți.
5