Un studiu efectuat de Coface România arată că în anul pandemiei, peste 5.000 de noi proceduri de insolvență au fost deschise. În scădere cu 13% față de anul precedent.
Au fost înregistrate pierderi financiare cauzate de firmele insolvente în 2020 de aproape 3miliarde de lei, de 5 ori sub nivelul corespondent din 2015 și cel mai scăzut din ultimii 10 ani. În același timp, numărul locurilor de muncă raportate de firmele insolvente pe parcursul anului 2020 este sub pragul de 20.000 pentru prima dată în ultimul deceniu.
Totodată, o scădere graduală a fost observată la companiilor insolvente care înregistrează venituri peste 0,5 mil. euro (medii si mari), doar 301 companii in 2020, față de 444 in 2019.
România a înregistrat doar 16 firme insolvente la fiecare 1.000 de companii cu venituri peste 1.000 euro/lună (firme active). Astfel, țara noastră se apropie de media regională din perspectiva insolvențelor raportate la 1.000 de companii active, respectiv 11, după ce a condus în permanență acest top regional în ultimul deceniu.
”Mediul de afaceri s-a aflat în 2020 în fața unei provocări fără precedent, măsurile de lockdown impuse pe fondul pandemiei de Covid-19 generând un blocaj economic brusc și o recesiune semnificativă. În ciuda acestor evoluții, intervenția amplă si rapidă prin scheme de sprijin a menținut nivelul lichidității în piață, astfel că insolvențele au scăzut la minimul ultimului deceniu, iar pierderile financiare ale companiilor insolvente au scăzut substanțial.
Pentru anul 2021, însă, anticipăm o creștere a insolvențelor indiferent de scenariul pe care îl aplicăm revenirii economice, atât ca efect de bază, dat fiind nivelul din 2020, dar și ca o consecință a faptului că, în pofida injectării de lichiditate, pierderile din anumite sectoare au fost reale și semnificative. Este important ca abordarea mediului de business față de risc să rămână una realistă și pragmatică.”, a declarat Eugen Anicescu, Country Manager, Coface România.