Peste 150.000 de lei au fost investiți în lucrările efectuate la o biserică bihoreană. Lucrările de schimbare a vechii șindrile a fost realizată anul acesta în cadrul proiectului „Lucrări de intervenții de urgență pentru protejarea și valorificarea cultural turistică a monumentului istoric Biserica de lemn din Valea Crișului, comuna Bratca, cu hramul Sfinților Arhangheli Mihail și Gavril”.
Timp de două luni, meșterii au demontat manual peste 30.000 de bucăți de șindrilă veche, și au înlocuit-o cu una de o calitate superioară. Noile șindrile au fost bătute în patru straturi astfel încât pictura, obiectele de cult și elementele arhitecturale din interior să fie protejate de ploaie și zăpadă. Totodată, au fost înlocuiți și căpriorii vechi, iar de pe turla și gardul de la pridvorul bisericii de lemn au fost înlocuite elementele din lemn.
Suma totală a lucrărilor a fost de 150.268 de lei, bani asigurați de Ministerul Culturii prin Institutul Național al Patrimoniului. Primăria Bratca a asigurat cofinanțarea proiectului cu 17.000 de lei.
În anul 2020 a fost montat un panou care conține informații despre monumentul istoric și o hartă cu traseul spre alte biserici de lemn. Pe panoul informativ, turiștii pot scana cu telefonul mobil unul dintre cele 3 coduri QR pentru a accesa ghiduri audio în limba română, engleză și franceză.
Singura biserică de lemn din Bihor care mai păstrează pe pereții exteriori urme de pictură
Biserica ortodoxă de lemn din Valea Crișului este construită pe un vechi așezământ monahal din secolul al XV-lea, în anul 1761, fiind declarată monument istoric.
Este singura biserică de lemn din Bihor care mai păstrează pe pereții exteriori urme de pictură. Interiorul a fost decorat în stilul icoanelor pe sticlă de zugravul Dionisiu Iuga, cantor și pictor venit de la mănăstirea Nicula. Masa altarului, pictura interioară, candelabrul sculptat în lemn, fragmentele încă vizibile din fresca exterioară, uimesc prin colorit și detaliu.
Biserica de lemn din Valea Crișului, cu hramul Sfinților Arhangheli Mihail și Gavril, face parte din Ruta Cultural Turistică a Bisericilor de lemn din Bihor, alături de alte 11 lăcașuri de cult ortodoxe.