A crescut în Căminul Felix, după ce statul l-a luat dintr-o familie în care alcoolul și violența erau la ordinea zilei. Banii cheltuiți de tată la jocurile de noroc îi aduceau pe cei 9 copii ai familiei în situația de a nu avea pâinea cea de toate zilele. La peste 20 de ani distanță, Alin Pop este licențiat al Facultății de Științe Politice și Științele Comunicării – Jurnalism din cadrul Universității Oradea și masterand în același domeniu la Universitatea din București. Acum se află în fața lansării cărții sale “Visele pot deveni realitate”, eveniment care va avea loc sâmbătă, 26 noiembrie 2022, la ora 16, la Biserica Betania Sânmartin.
A lăsat trecutul în urmă și a privit înainte, apoi și-a deschis sufletul și și-a pus povestea între niște coperți. Optimist, visător și zâmbitor, Alin Pop își invită cititorii să treacă dincolo de coperțile care ascund o poveste emoționantă, scrisă cu multe lacrimi. A scris povestea vieții lui după ce a reușit să facă ceea ce reușesc puțini copii: și-a iertat părinții.
Ar vrea să inspire
“Am ales să fac publică povestea mea de viață, deoarece aș vrea să fiu o inspirație pentru cei proveniți și crescuți la casa de copii. În cartea aceasta, am dorit neapărat să ofer viață eternă unor clipe, întâmplări, trăiri care m-au marcat pentru tot restul vieții mele”, explică Alin Pop de ce la 24 de ani a ales să scrie o carte autobiografică.
Toate întâmplările sunt relatate cu umor, pentru a le putea înțelege pe deplin. Intenția autorului este de a-l transpune pe cititor în lumea lui, în care a avut parte de o încărcătură sufletească aparte. Sunt oameni care cred, fără rezerve, că cea mai frumoasă parte a vieții e copilăria. Uneori, însă, se întâmplă altfel…
“În timp ce parcurgi filă cu filă, îmi doresc să fii cuprins de emoțiile pe care le-am simțit și eu atunci când le-am scris, deoarece nu mi-a fost ușor să aștern pe hârtie trecutul meu, mai ales când știu că începutul vieții mele nu este nici pe aproape cel pe care mi l-am dorit. Vei plânge, vei râde, vei pendula de la o stare la alta, pentru că așa e în viață – azi e cu zâmbete, mâine se lasă cu plâns. Așadar, îți las posibilitatea ca în incursiunea cărții, să fii tu. Să zâmbești, să te amuzi și să plângi împreună cu mine”, e mesajul autorului pentru cititorii săi.
“Suntem mai mulți frați decât ne știm”
Alin provine dintr-o familie numeroasă, cu 9 copii. “Am venit pe lume într-o zi de 10 august, 1998, în jurul orei 12 noaptea, într-un spital din Oradea, județul Bihor. Sunt al șaselea copil din familie. În total, numărăm nouă băieți și o singură surioară, însă nu toți avem același tată. Cu durere o spun: suntem mai mulți frați decât ne știm. M-am născut într-o familie numeroasă, în care alcoolul des consumat dicta manifestările tatălui nostru. Zilele se sfârșeau cu certuri consistente. Când venea acasă, ca de obicei, era într-o stare avansată de ebrietate. Cred că bănuiți ce se întâmpla: revenea vechea rutină – când era prins în toane bune, se certa cu mama, iar când era nervos, recurgea chiar și la violență. De aici porneau toate neînțelegerile”, își spune Alin povestea.
Ca și cum toate acestea nu ar fi suficiente, la cererea mamei, care nu mai suporta să-și vadă copiii supuși unor tratamente care nu au nimic comun cu copilăria, în anul 2000 statul i-a luat pe cei mici în plasament. Alin a ajuns la Căminul Felix. Acolo, spre deosebire de alte situații, când experințele copiilor în aceste instituții sunt traumatizante, Alin și frații săi aveau să cunoască clipe fericite. “Căminul Felix este locul care avea să ne schimbe pentru totdeauna. Căminul Felix este un centru creștin de tip familial. În urmă cu aproximativ trei decenii, un grup de oameni cu o inimă mare pentru copii au construit în comunele Sînmartin, respectiv Sântandrei, județul Bihor, un loc pe care copiii fără casă să-l poată numi <acasă>”, explică Alin Pop. “Aici l-am descoperit pe Dumnezeu!”
Viața lui Alin, anchetă jurnalistică
Alin Pop și-a dorit să știe de ce viața sa a avut un astfel de parcurs, ce s-a întâmplat că, la nici doi ani, a trebuit să fie luat din sânul familiei pentru a fi protejat.
”Căutările mele după adevărul din povestea mea de viață s-au transformat într-o veritabilă anchetă jurnalistică. Niciodată nu m-am gândit la așa ceva. Am luat sub lupă actele și documentele încă din prima zi a venirii mele în centru, am contactat Inspectoratul de Poliție Județean Bihor, Primăria comunei Derna, dar și din alte comune, maternitățile din Oradea și din Marghita, plus alte câteva instituții publice. Voiam să știu ce s-a întâmplat în familia mea și de ce a trebuit să fiu luat de lângă părinții care mi-au dat viață”, explică Alin trăirile și experiențele sale.
Totul avea să se concretizeze într-un volum, prima sa carte publicată. Scrisul nu e singura sa pasiune. Cântatul, cititul, comunicarea cu cei din jur, sportul fac parte dintre plăcerile lui Alin.
Strâns legate de inima sa sunt bisericile mici, din sate. Călătorește atât în țară, cât și în străinătate. Acum, Alin Pop se pregătește pentru o serie de podcast-uri și este preocupat de scrierea următoarei sale cărți.
Pentru ilustrarea acestui material au fost folosite imagini din arhiva personală Alin Pop