Instanța bulgară, după ce a acuzat doi polițiști de corupție iar unul dintre ei a contestat clarificarea juridică de corupție reținută de parchet; instanța a sesizat cu rechizitoriul ridicând problema competenței sale de a schimba încadrarea juridică a infracțiunii în cauză fără a informa în prealabil persoană acuzată. Instanța bulgară a ridicat și problema dacă trebuie să suspende integral procedura până la primirea răspunsului Curții sau dacă poate continua să examineze cauza și, în special, să continue să administreze probe, înțelegându-se că nu va lua nicio decizie pe fond înainte de a primi răspunsul menționat. Ea a adresat, așadar, Curții o cerere de decizie preliminară pentru a clarifica respectiva chestiune.
În urma hotărârii pronunțate în 17 mai cu privire la o problema ridicată Curtea a răspuns că dreptul Uniunii nu se opune ca o instanță națională care a sesizat Curtea cu o cerere de decizie preliminară să suspende procedura principală numai în ceea ce privește aspectele acestea care pot fi afectate de răspunsul Curții la acea cerere.
Din moment ce o cerere de decizie preliminară poate fi adresată Curții chiar și într-un stadiu incipient al procedurii principale, instanța de trimitere trebuie să aibă posibilitatea, în așteptarea răspunsului Curții la această cerere, să continue procedura respectivă pentru asemenea acte de procedură.
Hotărâre integrală aici: