O persoană a dat în judecată primarul și Serviciul Public Comunitar Local de Evidență a Persoanelor pentru a obține schimbarea sexului în acte și a câștigat procesul.
Judecătoria Sectorului 2 București a decis recent: „Admite cererea formulată de reclamant(ă). Încuviințează schimbarea sexului reclamantului din feminin în masculin, schimbarea prenumelui din X în Y și atribuirea unui cod numeric personal corespunzător sexului masculin. Obligă Municipiul Piatra Neamț – Serviciul Public Comunitar Local de Evidență a Persoanelor – Biroul Stare Civilă să facă mențiunile necesare în registrul stării civile și să elibereze un nou certificat de naștere. Ia act că nu au fost solicitate cheltuieli de judecată. Decizia poate fi atacată cu apel în termen de 30 de zile de la comunicare la Tribunalul București.”
Problema recunoașterii juridice a identității de gen a persoanelor transgender este relativ nouă în sistemul juridic din România, conform abcjuridic.ro. Aceeași sursă arată că procedura de schimbare a mențiunilor privind sexul și prenumele în actele de stare civilă în România pornește de la premiza că individualizarea persoanei fizice este realizată prin stabilirea identității acesteia, folosind mijloace care permit identificarea ei în raporturile juridice. Aceste elemente, cum ar fi numele, CNP-ul, sexul și domiciliul, au o dublă relevanță: personală și socială.
Într-o altă situație de acest fel, juridice.ro scria despre <Schimbarea de sex pe cale judiciară. Lipsa unor intervenții chirurgicale de schimbare de sex Sediul materiei: art. 60 C.civ., art. 98 C.civ>.
„Pe fond, obiectul cauzei este schimbarea statutului și stării civile, în scopul punerii în acord a genului masculin afirmat cu genul reflectat de către documentele de stare civilă. Instanța reține că recunoașterea legală a schimbării de sex nu beneficiază în sistemul de drept național de o reglementare proprie, însă inexistența unui cadru legal specific nu poate constitui de plano o limitare în acest sens.
În aceste circumstanțe, instanța reține că probatoriul administrat a relevat prezența în mod real a unei identificări la nivel subiectiv a reclamantei cu sexul opus celui biologic și în urma căreia aceasta se comportă, se înfățișează (aspect pe care l-a perceput și instanța în mod direct prin observarea reclamantei prezente personal) și se prezintă ca fiind o persoană de sex masculin, în contradicție cu aspectele menționate în actele de stare civilă.”
Prin cererea de chemare în judecată, reclamanta AA în contradictoriu cu pârâţii BB şi Serviciul de Stare Civilă X, a solicitat ca prin hotărârea ce se va pronunţa, să se dispună:
– încuviinţarea schimbării sexului în actele de stare civilă din feminin în masculin;