În Monitorul Oficial nr. 787 din data de 31 august 2023 s-a publicat Ordonanța Guvernului (O.G.) nr. 42/2023 pentru modificarea și completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății și pentru modificarea și completarea altor acte normative.
Ordonanța Guvernului (O.G.) nr. 42/2023 modifică art. 4 alin. (2) din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății și pentru modificarea și completarea altor acte normative și Anexa nr. II la Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice.
Potrivit noii reglementări, la articolul 4, alineatul (2) se modifică și va avea următorul cuprins:
„(2) În sensul prevederilor prezentei legi, prin ministere și instituții cu rețele sanitare proprii se înțelege autoritățile și instituțiile care au în subordine unități sanitare, altele decât Ministerul Sănătății, respectiv Ministerul Apărării Naționale, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Justiției, Ministerul Transporturilor și Infrastructurii, Serviciul Român de Informații, Serviciul de Informații Externe, Serviciul de Telecomunicații Speciale, Academia Română, autoritățile administrației publice locale și instituțiile de învățământ superior de drept public acreditate care au în structură facultăți de medicină sau stomatologie”.
Potrivit noii reglementări, în anexa nr. II la Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, la capitolul II, articolul 3^1 se modifică având următorul conținut:
„Art. 3^1
(1) Începând cu luna august 2023, personalul de specialitate medico-sanitar și auxiliar sanitar salarizat potrivit prezentei anexe beneficiază de o singură indemnizație lunară stabilită în cuantum brut după cum urmează:
a) 500 de lei pentru medicii specialiști și primari care efectuează lunar o gardă în baza unui contract individual de muncă cu timp parțial pentru activitatea prestată în linia de gardă;
b) 1.000 de lei pentru medicii specialiști și primari care efectuează lunar cel puțin 2 gărzi în baza unui contract individual de muncă cu timp parțial pentru activitatea prestată în linia de gardă;
c) 250 de lei pentru medicii rezidenți care efectuează lunar o gardă în baza unui contract individual de muncă cu timp parțial pentru activitatea prestată în linia de gardă;
d) 500 de lei pentru medicii rezidenți care efectuează lunar cel puțin 2 gărzi în baza unui contract individual de muncă cu timp parțial pentru activitatea prestată în linia de gardă;
e) 500 de lei pentru biologii, chimiștii și biochimiștii care efectuează lunar cel puțin 2 gărzi;
f) 500 de lei pentru tehnicienii de radiologie și imagistică licențiați, asistenții medicali de laborator clinic licențiați, asistenții medicali licențiați în balneofiziokinetoterapie și recuperare, asistenții medicali dentari licențiați, asistenții medicali de profilaxie dentară licențiați, asistenții medicali licențiați în nutriție și dietetică, asistenții medicali, moașe, surori medicale, indiferent de nivelul studiilor, precum și cei asimilați acestora;
g) 100 de lei pentru fiecare zi lucrată în zilele de repaus săptămânal, sărbători legale și în celelalte zile în care, în conformitate cu reglementările legale în vigoare, nu se lucrează, dar nu mai mult de 300 de lei lunar pentru toate categoriile de personal, cu excepția celor prevăzute la lit. a-e).
(2) Pentru personalul prevăzut la alin. (1) din unitățile sanitare publice, inclusiv cele care au ca asociat unic unitățile administrativ-teritoriale, aflate în relație contractuală cu casele de asigurări de sănătate, influențele financiare determinate de drepturile salariale prevăzute la alin. (1) se asigură prin transferuri din bugetul Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate, de la titlul VI «Transferuri între unități ale administrației publice».
(3) Indemnizațiile lunare prevăzute la alin. (1) nu se iau în calcul la determinarea limitei prevăzute la art. 25 alin. (2)”.