Petru Pantea e o legenda în zona Steiului. 30 de ani a fost la Uzina Mecanică, din care 22 de ani a fost director. A condus peste 6.000 de oameni. I se spunea „domnul director”, desi s-a pensionat înainte de Revolutie.Azi se împlinesc șase ani de când localnicii din zonă și-au luat la revedere de la domnul Pantea.
A fost primul sef al actualului ministru al Administratiei si Internelor, Vasile Blaga, dar si al magnatului bihorean Viorel Micula. „Îmi cerea de lucru”.Petru Pantea e omul căruia Vasile Blaga i-ar fi ridicat statue. Niciodată nu a uitat cum l-a tratat acesta când era stagier la Uzina Mecanică.
Relatia dintre ministrul Vasile Blaga și Petru Pantea a rămas mereu aceeași. Si pentru actualul europarlamentar Vasile Blaga, Petru Pantea a ramas „domnul director”. „Cum îi spun eu ministrului? Păi cum să-i spun, cum ne-am obișnuit: îi spun Vasile…Cred că era prin 1982 când a venit ca stagiar. Era un baiat din partea locului…Am discutat cu el ce-i place să facă, ce ar vrea să facă. A ales pâna la urma centrala termică. A început-o de jos, de la maistru….Mi-a placut de Vasile, fiindca mereu îmi cerea de lucru. Se interesa mereu ce să faca mai mult, cum sa modernizeze. A modernizat centrala termică. L-am făcut apoi șef de secție peste cea mai mare secție, de 1.500 de oameni. Și aici a adus modernizari și diversificari la motocare, a facut vreo patru variante și la presa de brichetaj șpan”, își amintea Petru Pantea de tânărul stagier Vasile Blaga.
Pe Vasile Blaga îl credita Petru Pantea ca fiind cel care a coordonat pâna la punerea în funcțiune linia de montaj Oltcit, unică în țară. Fostul director spunea că nu a primit niciodata reclamații de pe urma lui Blaga. „Păi cum să-l vorbească oamenii de rău, când își luau banii, si încă bani frumoși. El îi organiza, nu erau probleme cu contractele, toate se faceau la timp. Așa cum v-am spus, se implica în tot. Nu se dadea în laturi nici atunci când erau întreceri sportive în uzina”, și-a amintit directorul despre cel care avea să devină secretarul general al Partidului Democrat, tocmai pentru calitățile sale organizatorice. Petru Pantea i-a călăzit cariera lui Vasile Blaga până în poziția de director commercial, așa cum l-a găsit Revoluția. „Facea parte din rezerva de cadre. Era vizat oricând pentru un post de conducere…Mi-e drag când îl vad la televizor si sunt mândru. E omul în care am avut încredere si pe care l-am promovat. Acum e omul în care are încredere seful statului. L-am sunat să-l felicit imediat dupa ce a fost numit ministru. Sfatul meu e sa-i asculte pe oameni”, spunea Petru Pantea despre Vasile Blaga.
Oameni pentru firmele fraților Micula
O mare parte din „rezerva de cadre” pregătită la școala lui Petru Pantea a lucrat imediat după Revoluție în conducerea firmelor magnatilor Ioan si Viorel Micula. Cu președintele director general de azi, Viorel Micula, Petru Pantea a avut și o relație de lucru, imediat dupa ce acesta a terminat facultatea. Viorel Micula a fost detasat la Stei pentru a coordona activitatea de transport.
„Nu am avut practic o relatie de comandă cu Viorel Micula, fiindca sectia lui asigura transportul pentru noi”, își amintea Petru Pantea, însă spunea că i-a încurajat o pasiune. „Le plăcea mereu să-și modernizeze motocicleta. Le dădusem aprobare să vina să-și mai faca câte o piesa în uzina”, și-a amintit directorul Petru Pantea.
După Revoluție, inginerul Eugen Gavra mărturisea durerea pe care a avut-o Petru pantea când a văzut uzina fără viață.
”După privatizare , am avut ocazia să – l plimb pe fostul Director, Pantea Petru, prin toată uzina. Am fost numai eu cu el , și cu un oarecare cinism i-am arătat toate halele goale. I-am urmărit limbajul corpului, la fiecare secție, de-a dreptul tragică a fost vizita la turnătorie, deși era vară, până și pe mine m- a luat frigul, totul era încremenit, nici un om , cuptoarele reci, mai departe vă las să vă imaginați ce a simțit bietul om”.
IN MEMORIAM ing. Petru Pantea , fostul director general al MECANICA oras dr. Petru Groza ( 21 iunie 1924-11 ianuarie 2017 )- Material realizat de Teodor Pop
În perioada 1960 – 1968 a fost inginerul șef al uzinei , care atunci se numea UCRUM si avea circa 300 de angajati , dintre care 7 ingineri.
În perioada 1968 – 1989 a fost director general al uzinei care, la pensionarea sa , in 1989 avea 5800 de angajati dintre care peste 800 aveau studii superioare .
De la reparatii de utilaj minier, uzina și-a lărgit extrem de mult profilul, ajungând să fabrice, în 1989 , electrostivuitoare, electrocare, transpaleti, motocare, linii tehnologice complete pentru Combinatele Siderurgice din Galați , Călărași și Hunedoara, cilindri hidraulici, utilaje petroliere, piese complexe turnate din oțeluri și fonte speciale.
S-a implicat mult în viața socială și sportiva a orașului dr. Petru Groza .Pentru a rezolva problema calificării fortei de munca, în 1974 , a finalizat construcția Grupului Școlar Industrial nr. 1 dr. Petru Groza, constructie care a fost prima mare implicare a uzinei în viața sociala a comunitatii. A urmat alimentarea cu apa a orasului dr. Petru Groza printr-o aducțiune de pe Valea Aleului, construirea căminelor de nefamiliști de pe str. Trandafirilor și str. Garofitei și a blocului de garsoniere de pe str. Garofitei, construirea centralei termice de zonă (prin care costurile cu încălzirea blocurilor de atunci a scazut de trei ori).
Costructia cea mai importanta realizata de uzina este de departe, Baza Sportiva OȚELUL care cuprinde un teren de fotbal (cu 6.000 de locuri in tribuna acoperita ), un alt teren de fotbal, pentru antrenament, doua terenuri de volei, doua de handbal, patru de tenis precum si frumoasa sala de sport LIOARA (cu 1250 de locuri pe scaune). Tot lânga uzina a construita cantina cu 1800 locuri pe serie, cu o sala de spectacole inclusa si cu un mini hotel de 6 camere (gandind sa deserveasca arbitrii si oficialii intrecerilor sportive disputate in oras).
După Revoluție a fost consilier în Consiliul local Stei .
A fost înmormântat la Ștei pe 13 ianuarie 2017 .
SURSA FOTO: MECANICA Oras Dr. Petru Groza
https://www.facebook.com/profile.php?id=100057147892983&sk=photos
Cu regretul că n-am beneficiat de avantajele create de dl Director pentru sportul șteian, în special pentru volei, îmi amintesc că prin anii ’60-’64, când dumnealui era inginer șef, iar eu la liceu, făceam o zi de practică la UCRUM, pe lângă strungarii din uzină! Doamne ce animație era în hale! Teoria ne-o preda directorul de mai târziu al uzinei, dl Ciurtin. Aportul d-lui Pantea la evoluția voleiului șteian l-am aflat mai mult din presă sau din colaborarea cu dl Vasile Blaga, care împreună cu Bogdan, se ocupau de echipa de volei. Nu mai știu în ce an, echipa avea nevoie de o victorie ca să nu retrogradeze, la rugămintea mea, ne-am dus la Ștei doar cu rezervele, noi, cei din Oradea, CSU Sănătatea, fiind deja promovați în div.A. Recunoștință veșnică D-le Director și pentru performanțele voleilui șteian, dar și pentru baza materială!