Unele dintre restaurantele din România au apelat la „taxa de coronavirus” după redeschidere. Măsura nu este o găselniţă autohtonă, a fost împrumutată din afară. Taxa este practicată în SUA, dar a fost preluată și de o serie de ţări europene. Şi în Danemarca, de exemplu, patronii din domeniu au apelat la astfel de taxe, transmite stiripesurse.ro.
Patronul restaurantului care şi-a taxat clienţii cu 5 lei – taxa COVID-19 – a afirmat pentru economica.net: „Am pus-o din cauza costurilor de distanţare socială ale restaurantului. Şi pentru că toată lumea făcea aşa. Şi celelalte restaurante, şi dentiştii”, a spus acesta, potrivit sursei citate.
„Taxa aceasta nu are niciun suport legal. Poate fi considerată un cost comercial, ca toate celelalte, preţul unui serviciu. Bineînţeles, atâta timp cât este comunicat clientului din capul locului şi nu este aruncat la final, fără ştiinţa lui, pentru că atunci poate intra în aria Protecţia Consumatorului”, au notat responsabilii din cadrul ANAF.
Economica.net notează că unele cabinete stomatologice au ridicat această taxă şi la 1.000 lei pentru pacienţii lor.