La Iaşi și Oradea, două familii îndurerate au găsit puterea de a oferi altor oameni bucuria vieţii, a transmis Agenția Națională de Transplant.
Două vieţi frânte, pentru care medicii nu au mai putut face nimic, au adus viaţă altor semeni necunoscuţi. Prin generozitatea lor, aceste familii au făcut posibil ca alți oameni să primească o şansă la o viaţă mai bună. Ne înclinăm cu profundă recunoştinţă şi respect în faţa familiilor donatorilor pentru decizia grea pe care au luat-o şi sperăm să le aducă alinare gândul că au putut oferi speranţă pentru atât de multe alte familii.
Gestul acestor familii a mobilizat imediat echipele de medici și asistenți pentru care nu contează ce zi din săptămână este, că este noapte sau zi, dar pentru care salvarea unei vieți înseamnă totul.
Ștafeta pentru viaţă a început duminică, la Spitalul Clinic de Urgență “Prof. Dr. Nicolae Oblu” Iași, acolo unde, familia unui pacient, declarat în moarte cerebrală, a fost de acord cu donarea de organe. Ca de fiecare dată, echipa ATI şi de coordonare a spitalului din Iaşi (dr. Ecaterina Olaru şi Dr. Anca Rotaru), alături de coordonatorul regional de transplant, Dr. Raluca Neagu Movilă, au făcut posibil să fie pornite resorturile speranţei pentru alţi pacienţi. De la începutul acestui an, la Iași s-au realizat 5 interevnții de prelevare organe şi ţesuturi.
Intervențiile de prelevare au fost realizate de echipele chirurgicale ale Spitalului Clinic Județean de Urgență “Sf. Spiridon” Iași – pentru ficat și Spitalului Clinic “Dr. C.I. Parhon” Iași – pentru rinichi. Mobilizarea echipelor medicale a fost promptă şi realizată, ca de obicei, cu precizie aproape matematică, astfel încât gestul familiei să nu fie în zadar.
În zorii zilei de luni, la Oradea, la Spitalul Clinic Județean de Urgență, s-a desfăşurat o altă intervenţie de prelevare organe şi ţesuturi (cornee), fiind cea de-a 33-a la nivel național.
Generozitatea familiei unui pacient diaagnosticat în moarte cerebrală şi efortul colectiv al echipei ATI şi de coordonare a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Bihor (Dr. Carmen Pantiș, Dr. Pop Yvonne, Dr. Rebeka Tatar, Dr. Mădălina Stanciu, Dr. Dan Angelescu, as. Gabriela Pușcaș, as. Viviana Hodosan, as. Aurelia Cheregi) au facut posibil ca moartea să poată fi tranformată în viață pentru alți oameni. Intervenţiile de prelevare au fost realizate de echipele Institutului Clinic Fundeni pentru ficat şi Institutului Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj Napoca pentru rinichi. Corneea a fost prelevată de echipa Spitalului Clinic de Urgențe Oftalmologice București.
Efortul lor a fost preluat mai departe de echipele de chirurgi și anesteziști din cadrul centrelor de transplant care, cu multă măiestrie și pricepere, au redat viața pacienților a căror unică șansă este un transplant. Astfel, 2 pacienți pot spune că “s-au născut a doua oară” datorită intrevențiilor de transplant hepatic realizate la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţe “Sf. Spiridon” Iași și la Institutul Clinic Fundeni. Alți 4 pacienți vor avea o viață mai bună datorită transplanturilor renale, realizate de profesioniștii de la Spitalul Clinic Dr. C I Parhon, Iasi și Institutul Clinic de Urologie și Tranplant Renal – #ICUTR Cluj Napoca. Încă 2 pacienți își vor recăpăta vederea în urma transplanturilor de cornee realizate la Spitalul Clinic de Urgente Oftalmologice Bucuresti.
În spatele acestor victorii pentru viață stau miile de ore de muncă, de abnegație și dăruire a unor profesioniști care și-au dedicat viața și cariera acestei activități.
Mulțumim încă o dată familiilor donatorilor şi echipelor de medici şi asistenţi care fac posibilă salvarea celor pentru care transplantul reprezintă singura şansă la viaţă!