În 2013, asociația slovacă de fotbal a exclus un consorțiu, din care făcea parte și întreprinderea INGSTEEL, dintr-o procedură de atribuire a unui contract de achiziții publice privind lucrări de reconstrucție, de modernizare și de construire a 16 stadioane de fotbal. Acest consorțiu a fost exclus pentru neîndeplinirea condițiilor anunțului de participare privind în special capacitatea sa economică și financiară.
După sesizarea Curții de Justiție cu titlu preliminar în materie , Curtea Supremă slovacă a anulat această excludere.
Între timp, procedura de atribuire a contractului de achiziții publice în cauză s-a finalizat prin încheierea unui acord-cadru cu ofertantul rămas în cursă. În aceste condiții, INGSTEEL a sesizat Tribunalul Districtual din Bratislava II (Slovacia) cu o acțiune în despăgubire pentru prejudiciul pe care pretindea că l-a suferit în urma excluderii consorțiului precitat din această procedură. Instanța menționată solicită Curții de Justiție să stabilească dacă Directiva privind acțiunile în materie de achiziții publice se opune reglementării sau practicii naționale slovace care par să excludă posibilitatea unui ofertant exclus nelegal dintr-o procedură de atribuire de a fi despăgubit pentru prejudiciul suferit ca urmare a pierderii șansei de a participa la această procedură în vederea obținerii contractului în cauză.
Curtea constată că directiva impune statelor membre să acorde despăgubiri persoanelor prejudiciate printr-o încălcare a dreptului Uniunii în domeniul atribuirii contractelor de achiziții publice. Or, în lipsa unor indicații privind distincția între diferitele categorii de prejudicii, directiva vizează orice tip de prejudiciu suferit de aceste persoane, inclusiv cel care decurge din pierderea șansei de a participa la procedura de atribuire a unui contract. În această privință, Curtea amintește că, deși un prejudiciu poate să rezulte din neobținerea ca tare a unui contract de achiziții Publice și să se materializeze ca beneficiu nerealizat, este de asemenea posibil ca ofertantul care a fost exclus nelegal să sufere un prejudiciu distinct, care corespunde oportunității pierdute de a participa la procedura de atribuire în cauză în vederea obținerii acestui contract.
În consecință, directiva se opune unei reglementări sau unei practici naționale care exclude din principiu posibilitatea de a despăgubi un ofertant exclus nelegal dintr-o procedură de atribuire a unui contract de achiziții publice pentru prejudiciul suferit ca urmare a pierderii șansei de a participa la această procedură în vederea obținerii contractului în cauză.
Hotărâre CJUE: https://curia.europa.eu/juris/document/document