Tribunalul Bihor a decis, marți, încetarea unui proces penal în care omul de afaceri Mircea Nistreanu și firma sa, Repcon, au fost acuzați de evaziune fiscală. Judecătorii au constatat că societatea patronată de Nistreanu a achitat întreaga sumă calculată de ANAF ca prejudiciu principal, majorat cu 20%, dar și dobânzile și penalitățile. Astfel, instanța a stabilit că există o cauză de nepedepsire, respectiv cea prevăzută de art. 10 alin. (1 ind. 1) din Legea nr. 241/2005 privind prevenirea și combaterea evaziunii fiscale.
Potrivit datelor cuprinse în hotărârea Tribunalului Bihor, publicată pe portalul ReJust, faptele de care a fost acuzat Mircea Nistreanu au comise între august 2011 și iunie 2012. Omul de afaceri ar fi dispus înegistrarea în contabilitatea firmei Repcon a 8 facturi fiscale în valoare de 2,4 milioane de lei. Prin aceste documente s-ar fi atestat, în mod nereal, arătau procurorii Parchetului Bihor, cumpărarea de către firma lui Nistreanu a unor materiale de construcții de la o altă societate din Oradea, care i-ar fi prestat și lucrări de construcții.
”Conduita infracţională (…) a avut ca efect în mod artificial și fraudulos creşterea cheltuielilor SC REPCON SA Oradea, conducând la înregistrarea sumei de 471.801 lei TVA deductibil si diminuării impozitului pe profit cu suma de 314.534 lei, în total bugetul de stat fiind prejudiciat cu suma de 786.335 lei”, se arată în documentele de la dosar.
În timpul procesului de evaziune fiscală, ANAF a transmis instanței că prejudiciul principal a fost achitat pe 2 iulie 2021 de către firma Repcon. Ulterior, în luna septembrie a aceluiași an, societatea a achitat și penalitățile și dobânzile, în valoare de peste 800.000 de lei. În plus, în urmă cu câteva zile, pe 10 martie 2022 a fost depusă dovada achitării sumei de 157.267 de lei, reprezentând 20% din prejudiciul principal achitat. În acest context, Tribunalul Bihor a decis încetarea procesului penal, după ce a constatat că a intervenit o cauză de nepedepsire.
Extras din hotărârea din 15 martie 2022 a Tribunalului Bihor:
De la data săvârșirii infracțiunilor de evaziune fiscală pentru care inculpaţii au fost trimişi în judecată (perioada 09.08.2011 – 07.06.2012) şi până la judecarea definitivă a cauzei a intrat în vigoare Legea nr. 286/2009 privind Noul cod penal, dar au survenit şi modificări, prin legi succesive, ale legii speciale de incriminare, iar, conform art. 5 alin. 1 Cod penal, aplicarea legii penale mai favorabile în cursul procedurii judiciare este obligatorie.
În acest sens prin decizia nr. (…) din 08.11.2011 a Curții Constituționale s-a statuat că în măsura în care aplicarea concretă a unei norme la o speță dedusă judecății, indiferent de ramura de drept căreia îi aparține aduce o schimbare cu privire la condițiile de incriminare, de tragere la răspundere penală și de aplicare a pedepselor, aceasta va cădea sub incidența legii penale mai favorabile. În aceeași decizie instanța de control constituțional a mai arătat că determinarea caracterului mai favorabil are în vedere o serie de elemente cum ar fi: cuantumul sau conținutul pedepselor, condițiile de incriminare, cauzele care exclud sau înlătură responsabilitatea, influența circumstanțelor atenuante sau agravante, normele privitoare la participare, tentativă, recidivă etc. Așa fiind, criteriile de determinare penale mai favorabile au în vedere atât condițiile de incriminare și de tragere la răspundere penală cât și condițiile referitoare la pedeapsă, determinarea legii penale mai favorabilă trebuind realizată in concreto.
În continuare, instanţa constată faptul că inculpaţii (…) au achitat în integralitate debitele principale aferente infracţiunilor pentru care au fost trimişi în judecată, plus 20% din valoarea acestora, precum şi obligaţiile fiscale accesorii calculate de ANAF raportat la data achitării prejudiciilor principale. Faţă de această împrejurare, apreciază că legea penală mai favorabilă este Codul penal actual şi Legea nr. 241/2005 pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale, în forma în vigoare din data de 04.04.2021 (astfel cum a fost modificată de Legea nr. 55/31.03.2021), având în vedere incidenţa prevederilor art. 10 alin. (1 ind. 1) din Legea nr. 241/2005, cu modificările şi completările ulterioare, potrivit cărora: „În cazul săvârşirii uneia dintre infracţiunile prevăzute la art. 8 si 9, dacă în cursul urmăririi penale sau în cursul judecăţii până la pronunţarea unei hotărâri judecătoreşti definitive prejudiciul produs prin comiterea faptei, majorat cu 20% din baza de calcul, la care se adaugă dobânzile si penalităţile, este acoperit integral, fapta nu se mai pedepseşte, făcându-se aplicarea dispozitiilor art. 16 alin. (1) lit. h) din Legea nr. 135/2010 privind Codul de procedura penala, cu modificarile si completarile ulterioare.”.
În consecinţă, reţinând faptul că inculpaţii nu au solicitat continuarea procesului penal în vederea pronunţării unei soluţii de achitare şi constatând incidenţa cazului de încetare a procesului penal prevăzut de art. 16 alin. (1) lit. h) Cod procedură penală, în baza art. 396 alin. (1) şi (6) Cod procedură penală, cu aplicarea art. 5 alin. (1) din Cod penal şi art. 10 alin. (1 ind. 1) din Legea nr. 241/2005, instanţa va dispune încetarea procesului penal faţă de inculpaţii (…) SA şi (…) pentru săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală.