În urma întâlnirii procurorilor șefi în materia dreptului penal parte specială Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Cluj a ridicat problema referitoare la conducerea cu număr fals de înmatriculare.
Întrebarea formulată: “Reținerea infracţiunii de punere în circulaţie sau conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul cu număr fals de înmatriculare sau de înregistrare, prevăzută de art. 334 alin. (2) C.pen. în ipoteza conducerii unui autovehicul pe drumurile publice pe care este aplicat acelaşi număr de înmatriculare atribuit autovehiculului anterior radierii din circulație.”
În opinia Institutului National al Magistraturii, fapta de punere în circulaţie sau conducere pe drumurile publice a unui autovehicul, radiat din circulaţie, având ataşat numărul de înmatriculare atribuit aceluiaşi autovehicul anterior radierii, poate realiza tipicitatea infracţiunii prevăzută de art. 334 alin. (1) Cod penal, nu a celei prevăzute de alin. 2 al aceluiaşi articol.
Astfel, cu privire la noţiunea de număr fals de înmatriculare sau înregistrare, prin decizia nr. 18/2012 a ÎCCJ – Completul competent să judece recursul în interesul legii s-a stabilit că dispoziţiile art. 85 alin. 2 din OUG nr. 195/2002 vizează acele situaţii în care s-a intervenit în vreun fel asupra numărului de înmatriculare al unui autoturism înmatriculat în realitate, fie prin confecţionarea unui număr sau imitarea unui număr autentic, fie prin modificarea aspectului sau menţiunilor unui asemenea număr, creându- se astfel o aparenţă necorespunzătoare adevărului, precum şi situaţia în care autoturismul este sau nu înmatriculat, dar poartă plăcuţa de înmatriculare a altui vehicul.
Numerele de înmatriculare provizorii expirate nu se transformă în numere false, întrucât nu au fost supuse unei operaţiuni de falsificare, astfel numerele de înmatriculare aparținând unui autovehicul radiat din circulaţie nu pot fi considerate numere false de înmatriculare, astfel acestea au aparţinut în mod legal autovehicului la un moment dat, pierzându-şi însă valabilitatea ca urmare a unei împrejurări ulterioare, respectiv neefectuarea operaţiunilor de înmatriculare definitivă sau scoaterea definitivă din circulaţie ca urmare a radierii.
În cazul autoturismului cu numere de înmatriculare care nu mai sunt valabile, întrucât autovehiculul a fost radiat definitiv din circulaţie, este firesc să se reţină doar infracţiunea prevăzută de art. 334 alin. (1) Cod penal, deoarece acele numere există în evidenţa poliţiei şi după radiere, ca atare nu există pericolul imposibilităţii identificării autoturismului ce
le poartă şi nici cel al atribuirii lor altui autovehicul.
Art. 334 (1) Punerea în circulaţie sau conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul sau a unui tramvai neînmatriculat sau neînregistrat, potrivit legii, se pedepseşte cu închisoare de la unu la 3 ani sau cu amendă.
(2) Punerea în circulaţie sau conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul sau a unui tramvai cu număr fals de înmatriculare sau înregistrare se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani sau cu amendă.