În urma întâlnirii procurorilor șefi în materia dreptului penal parte generală, s-a pus în discuție posibilitatea contopirii pedepselor.
Curtea de Apel Alba a formulat o întrebare cu privire la posibilitatea contopirii pedepselor cu închisoarea cu privire la care s-a dispus amânarea aplicării prin hotărâri definitive distincte și are în vedere chiar și ipoteza suspendării sub supraveghere a executării pedepsei, exclusiv ipoteza aplicării pedepsei.
Într-o opinie s-a arătat că pedepsele nu pot fi contopite, iar o cerere întemeiată pe dispozițiile art. 585 alin. 1 lit. A Cod Procedură Penală ce prevede că ,,Pedeapsa pronunțată poate fi modificată, dacă la punerea în executare a hotărârii sau în cursul executării pedepsei se constată, pe baza unei alte hotărâri definitive, existența vreuneia dintre situații: a) concursul de infracțiuni” ,este inadmisibilă având în vedere că această procedură este condiționată de caracterul executabil al pedepselor pentru infracțiuni concurente. Pentru această opinie a fost invocată decizia ÎCCJ nr. 870 din 21.09.2017 – Secție Penală ce a subliniat că dispozițiile art. 585 alin. 1 lit. A. Cod Procedură Penală, nu sunt aplicabile.
Într-o alta opinie s-a arătat că pedepsele pot fi contopite, în baza art. 585 alin 1 lit. A CCP care nu prevede că punerea în executare trebuie să fie în regim de detenție sau în modalitatea amânării aplicării pedepsei.
În opinia autorului întrebării există o neconcordanță între dispozițiile art. 89 Cod Penal și art. 582 alin. 3 Cod Procedură Penală, unde se prevede c instanță anulând sau revocând anularea aplicării pedepsei, dispune condamnarea inculpatului și executarea pedepsei stabilite prin hotărârea de amânare aplicând și dispozițiile cu privire la concursul de infracțiuni, recidivă sau pluralitate intermediară, măsura amânării aplicării pedepsei neputând fi dispusă.
În opinia INM pedepsele pot fi contopite în procedura prevăzută în dispozițiile art. 582 Cod Procedură Penală. Opinie agreată în unanimitate de INM.
Art. 582 Cod Procedur Penală: Asupra revocării sau anulării aplicării pedepsei se pronunță, din oficiu sau la sesizarea procurorului sau a consilierului de probațiune, intanța care judecă ori a judecat în primă instanță infracțiunea ce ar putea atrage revocarea sau anularea.