În urma întâlnirii procurorilor șefi în materia dreptului penal parte generală, s-a pus în discuție problema ridicată de DIICOT în privința măsurilor de siguranță și sumele de bani ce pot face obiectul măsurilor de siguranță.
În practica judiciară este vorba despre confiscări speciale în caz infracțiunii de camătă prevăzută de art. 351 Cod Penal.
Într-o opinie s-a apreciat că doar dobânzile încasate pot face obiectul confiscării speciale conform art. 112 alin. (1) lit. e Cod Penal.
O altă opinie a fost cea care a apreciat că deopotrivă sumele împrumutate și restituite pot face obiectul confiscării speciale în temeiul art. 112 alin. (1) lit.b Cid Penal.
În opinia INM în cazul infracțiunilor de camătă sumele de bani împrumutate fac parte din tipicitatea infracțiunii, motivând cu decizia nr. XVIII din 2005 a Înaltei Curți de Casație și Justiție care a stabilit că măsura de siguranța a confiscării speciale a mijlocului de transport se va dispune numai dacă se dovedește că acesta a servit efectiv la realizarea laturii obiective a infracțiunii. Acest principiu se aplică și în ipoteza expusă de DIICOT.
Art. 351 Cod Penal: Darea de bani cu dobândă, ca îndeletnicire, de către o persoană neautorizată, se pedepseşte cu închisoarea de la 6 luni la 5 ani.
Art. 112 alin. 1 lit. e Cod Penal:
(1) Sunt supuse confiscării speciale:
b) bunurile care au fost folosite, în orice mod, sau destinate a fi folosite la săvârşirea unei fapte prevăzute de legea penală, dacă sunt ale făptuitorului sau dacă, aparţinând altei persoane, aceasta a cunoscut scopul folosirii lor;
e) bunurile dobândite prin săvârşirea faptei prevăzute de legea penală, dacă nu sunt restituite persoanei vătămate şi în măsura în care nu servesc la despăgubirea acesteia.