Unul dintre oamenii de afaceri care doreau să construiască 7 blocuri a câte 10 apartamente în Marghita a venit să prezinte această oportunitate în fața consilierilor locale. El a vorbit și despre intenția altui dezvoltator de a realiza peste drum alte 21 de locuințe. Dezvoltatorii urmau să doneze Primăriei Marghita un drum comun de 320 m, iar Primăria să asigure utilitățile în zonă. Dezvoltatorul spune că avea un aviz de oportunitate de la Urbanism.
În ședința comisiilor reunite din CL Marghita, respectiv buget-finanțe, juridică, urbanism, administrarea domeniului public, aleșii au primit lămuriri din partea arhitectului șef, respectiv a primarului despre ceea ce presupune, conform consilierului PSD Dionisie Pop, <nivelul de cheltuieli și perspectivea recuperării lor>.
<Dorim să apreciem buna intenție și conlucrare a unor dezvoltatori și agenți economici Initiativa este salutară, dar în termenii care sunt prevăzuți, cu costurile estimative prezentate, considerăm că în acest momenent, nu atât din perspective procedurilor de oportunitate, cât mai ales din perspective de sustenabilitate financiară nu putem da curs.Poate să rămână în atenția noastră pe viitor și în raport cu anumite ferestre de oportunități, prin fonduri europene, să sprijinim acest demers. Dar în formula în care este prevăzut să n-i se atribuie două suprafațe de teren din domeniul privat pentru a realiza noi drum de acces, utilități, apă, canalizare, energie electrică, gaz, în beneficiul unor dezvoltatori, nu suntem convinși că nici modalitatea legală nu poate fi întrunită, dar nici economic, din punctul nostru de vedere nu putem să angajăm Primăria, Consiliul local. Atât timp cât nu avem nici un plan al dezvoltatorului, iar noi nu avem acolo nici un obiectiv nici acum, nici în perspectivă…În condițiile în care avem în oraș atâtea străzi nepuse la punct, avem încă probleme cu rețele de canalizare cu rețelele de apă, avem în derulare proiecte foarte costisitoare și lună de lună cresc costurile, iar noi trebuie să ne adaptăm, la acest moment, această inițiativă considerăm că nu este sustenabilă.
<Am venit cu această idée la nivel incipient, la nivel de Primărie există documeente, avem unoportunitate de la Urbanism, noi lucrăm la un PUZ. Am venit dintr-o fază incipient pentru a putea să ne aliniem într-o linie a timpului mai lungă, nu de pe o zi pe alta, dar vrem să știm când facem investiții dacă ne bazăm pe parteneriatul Primăriei, unde ca și oportunitate, vin să completez, aducem investiții care vor aduce impozite, dacă nu este important pentru Primărie atunci nu o punem pe ordinea de zi, dar din punctual meu de vedere consider că există oportunitate pentru ambele părți , noi ne-am gândit să desfășuă, aceste 7 amplasamente, imediat ce proiectul PUZ va fi aprobat, în 4-5 ani de zile, dar trebuie să știm cu cine lucrăm. Văzând traseul acestei străzi și continuitatea ei am considerat oportun pentru primărie să se lege cu altă stradă care vine în josul acestui teren . Consider deschisă această colaborare și eventual să căutăm soluții și sper să ajungem la un consens la un moment dat>, a spus reprezentantul dezvoltatorului Structo Pro Edil, domnul Criste.
<Nu este oportun pentru noi să preluăm prin donație acest teren la acest moment pentru că atunci nee angajăm la investiția propriu- zisă. Acum o lună am făcut o statistic[ în oraș și am constatat că avem 6500 m în oraș unde trebuie să asigurăm utilitățile . Nu vom putea face din fonduri proprii, ci doar din fonduri europene. În situația în care vom găsi o finanțare prin care să putem asigura utilitățile, și când se aprobă astfel de finanțări, se dau și pentru asfaltare, cu siguranță o să vă contactăm. Pentru că așa cu tragem utilități pe străzile cu locuințe sau unde se preconizează că vor fi locuințe, în această situație suntem și cu dumneavoastră.Rămânem deschiși pentru colaborare, în situația în care prindem finanțare, da, lucrurile stau altcumva. Noi vom prezenta pentru finanțator acei kilometri de stradă pentru care avem nevoie de utilități. La 6500 m, 300 m în plus e benefic pentru toată lumea>, a spus primarul Marghitei, Marcel Sas Emil Adăscăliții.