Ministerul Sănătății a publicat, luni, analiza epidemiologică pe județe și localități care arată rata de incidență a infecțiilor cu coronavirus la mia de locuitori – esențială în determinarea scenariului în care va începe noul an de învățământ. În Bihor, școala ar putea debuta în scenariul hibrid în Oradea, Beiuș, Salonta, Vașcău și Nucet, dar și în mai multe comune unde rata de infectare este între 1 și 3 la mia de locuitori.
Analiza situației epidemiologice publicată de Ministerul Sănătății cuprinde numărul de cazuri noi confirmate în ultimele 14 zile (inclusiv 6 septembrie) raportat la 1.000 de locuitori. Acest criteriu este cel în baza căruia instituțiile de învățământ stabilesc unul dintre cele trei scenarii în care vor începe anul școlar:
- Scenariul verde – în localitate e mai puțin de o persoană în medie detectată cu COVID în ultimele 14 zile, raportat la mia de locuitori – toți copiii vin la școală
- Scenariul galben – 1-3 persoane detectate în medie în ultimele 14 zile, la mia de locuitori
– preșcolarii, cei din clasele primare, clasele a VIII-a și a XII-a vin zilnic la școală; elevii de gimnaziu vin prin rotație la cursuri. - Scenariul roșu – mai mult de 3 noi îmbolnăviri la mia de locuitori, în medie, în ultimele 14 zile, într-o localitate – toți elevii fac școală online
În Bihor, în scenariul galben se află școlile din Oradea (1,13 la mie), Beiuș (1,09 la mie), Salonta (1,12 la mie), Vașcău (1,33 la mie) și Nucet (1,45 la mie), dar și din 25 de comune, unde rata de infectare este de peste 1 la mia de locuitori în ultimele 14 zile.
Scenariul roșu ar putea fi aplicat școlilor din Tulca (3,33 la mie), Țețchea (3,05 la mie), Măgești (3,06 la mie), Pocola (3,48 la mie) și Bulz (16,26 la mie). În celelalte comune și orașe din județ, școala va începe cu toți elevii la cursuri.
Luni, 7 septembrie 2020, toate direcțiile de sănătate publică județene și a municipiului București vor informa Inspectoratele Școlare Județene/al Municipiului București, respectiv senatele universitare ale instituțiilor de învățământ superior și Comitetele Județene / al Municipiului București pentru Situații de Urgență (CJSU/CMBSU) cu privire la situația epidemiologică la nivelul fiecărei localități.
Până pe 10 septembrie, în funcție de aceste date, de particularitățile locale, de infrastructura și resursele umane ale fiecărei unități de învățământ în parte, consiliul de administrație al unității de învățământ va propune Inspectoratului Școlar Județean/al Municipiului București aplicarea unuia dintre scenariile de organizare și desfășurare a cursurilor în unitatea de învățământ, conform Ordinului ministrului educației și cercetării și al ministrului sănătății 5487/1494/ 01.09.2020.
Comments 1