În mai 2019, pregătindu-se de alegeri, Ilie Bolojan spunea: „Noi ne-am asumat prin angajament ferm ca în șase luni să furnizăm curse externe. Dacă în şase luni după ce câștigăm alegerile la Consiliul Județean nu rezolvăm problema aeroportului, îmi dau demisia din orice funcție publică m-aș afla în momentul respectiv.”
Acum că Ryanair se retrage din Oradea, iar compania CJ Bihor și a Primăriei Oradea e “în aer”, USR e îngăduitor cu liderul PNL, nu îi cere să-și respecte cuvântul, nu vrea demisia lui Ilie Bolojan. Îi cere “ să prezinte un plan realist pentru Aeroportul Oradea bazat pe date și pe tendințe pentru transportul aerian”. Ilie Bolojan are pofta cea poftit, are majoritate în CJ Bihor însă promisiunile triumfaliste au fost mai tentante decât analizele de risc. Pandemia și războiul pot fi invocate acum ca factori defavorizanți, însă nimeni nu poate contabiliza în ce măsură au săpat la planurile CJ Bihor.
Însă promisiunea ar trebui să fie promisiune, cuvântul cuvânt, iar exemplul altor aeroporturi care atrag companii de zbor e la o aruncătură de băț de Oradea. Același Ryanair care pleacă de la Oradea anunță că își extinde în 2023 rețeaua de rute pe care o operează de la Cluj Napoca prin lansarea a trei rute noi. Compania low-cost irlandeză va inaugura în 26 martie 2023 trei rute noi, cu plecare din Cluj Napoca spre Paris BVA, Bruxelles CRL și Milano BGY.
Promit miracole din ambiție
“Ilie Bolojan a câștigat președinția Consiliului Județean, PNL majoritatea în CJ doar că în primăvara lui 2023 Oradea va rămâne complet fără curse externe, după retragerea Ryanair. Și nici AIR Oradea nu e gata și sunt slabe șanse să înceapă să opereze anul viitor. Ar fi nepotrivit să îi cerem demisia pentru acest eșec, în schimb, îi vom cere mai mult realism când își ia astfel de angajamente a căror realizare nu depind doar de puterea unui președinte de CJ. Noi USR îi cerem să prezinte un plan realist pentru Aeroportul Oradea bazat pe date și pe tendințe pentru transportul aerian. Promisiunile nerealiste, care pornesc din ambiții nu din analize tehnice și reci, setează așteptări nerealiste și fac rău bunei administrări pentru că întăresc percepția că se pot face miracole când, în realitate, e vorba despre procese și proceduri de durată”, spune Dan Palaghianu, președintele USR Oradea.