Joi și vineri, la Oradea vor fi prezenți câțiva dintre cei mai mari specialiști în domeniul energiei geotermale din Europa – Spania, Germania, Italia, Franța, Belgia, România. Conferința, găzduită de Societatea Română Geoexchange și Societatea Termoline, analizează rezultatele Proiectului Structural de Cercetare Europeană ”Cooling Down”, focalizat pe sistemele de răcire geotermale.Aceștia vor analiza stadiul de funționare și monitorizare al proiectului pilot de încălzire și răcire al Spitalului Județean Oradea cu sonde geotermale de adâncime (Sistem cu Pompe de Căldură Geotermale și Hibride). În lucrările desfășurate în aceste zile la Oradea, se vor colecta, analiza și răspândi în întreaga Uniune Europeană informațiile obținute de-a lungul desfășurării proiectului.
Proiectul Cooling Down, în valoare de 2 milioane Euro, finanțat de Comisia Europeană, este condus de E.G.E.C (European Geothermal Energy Council) de la Burxelles, vârful de lance în domeniu.
Menționăm că cea mai mare aplicație europeană în domeniul geoenergiei se găsește în România, la laserul de la Magurele, unde sunt instalate capacități de 7 MW pentru răcire, respectiv 5 MW pentru încălzire. Aceste performanțe energetice sunt obținute prin pompe de căldură care extrag energia geotermală prin intermediul a 1080 de foraje, pe o suprafață 2,7 hectare.
Societatea Română Geoexchange, înființată în 2003, reunește profesioniștii din domeniul energiei geotermale din România. Unul dintre obiectivele principale ale S.R.G. este trainingul specialiștilor și al nespecialiștilor (inclusiv al consumatorilor rezidențiali, industriali și comerciali), precum și furnizarea de asistență și know-how în elaborarea de politici și strategii locale și naționale în domeniul energiilor sustenabile.
Sediul asociației, conduse în prezent de orădeanul Horia Ban, director general al companiei Termoline Oradea, a fost mutat de la București la Oradea în anul 2023, în principal datorită faptului că în județul Bihor se află cele mai importante realizări în domeniul energiei geotermale din România.
Printre cei mai mari utilizatori de energie geotermală în Oradea se numără Spitalul Gavril Curteanu, Spitalul Clinic Județean Oradea, clădirea nouă a UPU (care este și prima clădire cu piloți energetici din România, un sistem de colectare a energiei termice prin sistemul de fundare), Palatul Episcopal Romano-Catolic, Parcul Științific și Tehnologic al C.J., Smart Campus-ul de la Universitatea Oradea și ambulatorul Oradea, aflat în construcție. Elementele de funcționare și performanță ale acestor aplicații sunt monitorizate în timp real.
La Oradea a fost înființat, în anul 2023, Centrul European de Excelență pentru energia geotermală în Europa de Est, care are ca scop instruirea spcialiștilor și răspândirea cunoștințelor din domeniu.