Primăria Oradea a anunțat că pune în dezbatere publică proiectul de hotărâre privind stabilirea impozitelor, taxelor și tarifelor locale pentru anul 2021. Documentul poate fi consultat atât pe site-ul administrației locale, cât și la sediul Primăriei orădene, din Piața Unirii, numărul 1. Printre altele, propunerile se referă la indexarea cu indicele general al inflației, de 3,8%, și majorări ale taxelor existente sau adoptarea unor noi taxe locale/speciale.
Propuneri pentru impozitul pe clădiri
Potrivit proiectului administrației locale impozitul pentru clădirile rezidenţiale şi clădirile-anexă în cazul persoanelor fizice se stabilește la 0,118 %. În schimb, impozitul pentru clădirile nerezidenţiale care aparțin persoanelor fizice se aplică diferențiat astfel:
- Cota generală se menține la 0,7 % din valoarea impozabilă a clădirii;
- Prin excepție, impozitul pe clădirile nerezidențiale aflate în proprietatea persoanelor fizice se stabilește la 0,9 % din valoare impozabilă a clădirii dacă:
- valoarea rezultată dintr-un raport de evaluare întocmit de un evaluator autorizat în ultimii 5 ani anteriori anului de referinţă, este mai mică decât valoarea de impozitare stabilită conform art. 457 din Legea nr 227/2015,
- valoarea finală a lucrărilor de construcţii, în cazul clădirilor noi, construite în ultimii 5 ani anteriori anului de referinţă, este mai mică decât valoarea de impozitare stabilită conform art. 457 din Legea nr 227/2015,
- valoarea clădirilor care rezultă din actul prin care se transferă dreptul de proprietate, în cazul clădirilor dobândite în ultimii 5 ani anteriori anului de referinţă, este mai mică decât valoarea de impozitare stabilită conform art. 457 din Legea nr 227/2015.
În cazul persoanelor juridice impozitul/taxa pentru clădirile rezidenţiale se menține, potrivit propunerii, la 0,2 % – care devine in final 0,3% (0,2%+0,1%) prin aplicarea cotei aditionale de 50% in baza art. 489 din Legea 227/2015. În ceea ce privește impozitul pentru clădirile nerezidenţiale ce aparțin firmelor, acesta se menține la 1,15 %
Proiectul prevede că impozitul pentru clădirile persoanelor juridice, a căror valoare impozabilă nu a fost actualizată în ultimii 3 ani anteriori anului de referinţă se menține la 5% – care devine in final 7,5% (5%+ 2,5%) prin aplicarea cotei aditionale, de 50% in baza art. 489 din Legea 227/2015.
Cui se aplică majorări sau reduceri la impozitul pe clădiri
Administrația locală propune că impozitul pentru imobilele neîngrijite să fie majorat, în continuare cu 500%.
De asemenea este propusă majorarea impozitului pe clădiri cu 50%, în următoarele cazuri:
- dacă în spațiile comerciale din aria teritorială de aplicare descrisă în HCL nr. 827/2017 privind aprobarea regulamentului pentru stimularea dezvoltării Centrului Istoric al Municipiului Oradea nu se desfășoară activități economice (neutilizate/închise) mai mult de 30 de zile calendaristice într-un an. Majorarea se aplică începând cu anul următor constatării.
- nu este deținut un contract de furnizare a serviciilor de canalizare menajeră, acolo unde există rețea publică, iar descărcarea apelor uzate este posibilă gravitațional, fără realizarea unor investiții de către proprietar. Majorarea se aplică tuturor construcțiilor edificate identificate la numărul administrativ respectiv.
- în cazul clădirilor care sunt racordabile (prin branșamente și racorduri, fără a necesita extinderea rețelei), dar nu dețin contracte de furnizare a energiei termice in sistem centralizat sau de furnizare a gazelor naturale.
- pentru construcțiile la care au fost realizate extinderi/au fost construite fără autorizație de construire, pana la data intrării în legalitate a acestora.
În schimb, în cazul ezidenților parcurilor industriale din municipiul Oradea, care au aplicat pentru o schema de ajutor de minimis/regional, impozitul pe clădiri se reduce cu 50% față de nivelul standard.
Impozitele pe terenuri – majorări și reduceri
Administrația orădeană propune ca că, începând din data de 1 ianuarie a anului următor, impozitele pe terenuri să fie majorate cu 50% în cazul:
- terenurilor construibile, fără construcții edificate, având front stradal pe arterele principale ale orașului: Bulevardul Dacia, Bulevardul Decebal, Bulevardul Ștefan Cel Mare, Calea Aradului, Calea Armatei Române, Calea Borșului, Calea Clujului, Calea Maresal Alex. Averescu, Dimitrie Cantemir, Matei Corvin, Nufărului, Transilvaniei, Tudor Vladimirescu.
- terenurilor construibile, fără construcții edificate, având front stradal la străzile din Ansamblul urban „Centrul istoric Oradea” (Ansamblul urban „Centrul istoric Oradea” – http://arhitectsef.oradea.ro/ans_urban.php)
Pe lângă majorarea cu 500% a impozitului pe terenurile neîngrijite, se va aplica o creștere cu 50% a impozitului pe:
- terenul aferent clădirilor din aria teritorială de aplicare descrisă în HCL nr. 827/2017 privind aprobarea regulamentului pentru stimularea dezvoltării Centrului Istoric al Municipiului Oradea, unde există spații comerciale în care nu se desfășoară activități economice (neutilizate/închise) mai mult de 30 de zile calendaristice într-un an.
- terenurile construibile, fără construcții edificate, având front stradal la străzile din Ansamblul urban „Centrul istoric Oradea” conform HCL nr. 827/2017 privind aprobarea regulamentului pentru stimularea dezvoltării Centrului Istoric al Municipiului Oradea.
- terenurile construibile, fără construcții edificate, având front stradal pe arterele principale ale orașului.
În cazul rezidenților parcurilor industriale din municipiul Oradea, care au aplicat pentru o schema de ajutor de minimis/regional, impozitul pe teren se reduce cu 50% față de nivelul standard.
Creșteri și la impozitul pe mijloacele de transport
Potrivit proiectul administrației locale, în 2021 vor crește ușor și taxele și impozitele pentru vehicule. Acestea sunt calculate în funcţie de capacitatea cilindrică a acestuia, prin înmulţirea fiecărei grupe de 200 cm3 sau fracţiune din aceasta cu suma corespunzătoare din tabelul următor:
De precizat că impozitul pentru vehiculele hibride se reduce cu 50%.
Sugestiile, opiniile și propunerile referitoare la proiectul de taxe și impozite pot fi trimise până pe 2 noiembrie 2021, pe adresa de e-mail primarie@oradea.ro, prin poștă ori direct la sediul Primăriei Oradea.
DOCUMENT – tabloul cuprinzând valorile impozabile, impozitele, taxele și tarifele locale, alte taxe asimilate acestora, precum și amenzile aplicabile în Oradea în anul fiscal 2021:
In Franta nu exista impozit pe autoturism. Noi mostenim asta din comunism….
Impozitul pe autoturisme cu capacitate cilindrică peste 2000cm3 este prea mare în Oradea , ar trebui să fie dublu față de un motor de 2000 cm3 , dar nu de 15 ori mai mare .