Prestigioasa Universitate din Glasgow a fost fondată în 1451 și este una dintre cele mai vechi universități din lumea anglofonă. Universitatea din Glasgow a fost clasată pe locul 77 în lume în clasamentul QS World University Rankings din 2022 și este considerată una dintre cele mai prestigioase universități din Scoția și din Marea Britanie.
<Cu obârșie de oraș și suflet de sătean, am ajuns a fi un teolog în formare, folclorist în dorință și cântăreț în fapt>, așa se autocaracterizează orădeanul Alexandru Carțiș, coordonator al Unității CIVIS pe Educație la Universitatea din București, membru în Consiliul Școlii Doctorale la Facultatea de Psihologie și Științele Educației Universitatea din București,Corist – tenor la Corul Regal. În aceste zile când Regatul Unit freamătă I e sub imperiul încoronării Regului Charles al III-lea, bihoreanul s-a aflat în Scoția.
<În mod paradoxal, s-ar putea spune, am început proiectul Diplomei Europene în inima Scoției, la University of Glasgow, dând startul unuia dintre cele mai importante procese de reconfigurare a învățământului superior din spațiul European.
Prin proiectul SMARTT, CIVIS – Europe’s Civic University Alliance, Universitatea din București (co-coordonator al proiectului, alături de Universidad Autónoma de Madrid) și celelalte universități implicate, construiesc noile modele de programe de studii și certificări academice, cu un puternic impact în piața globală a educației.
România joacă un rol important în educația Europeană și internațională, iar Universitatea din București, din echipa căreia sunt onorat să fac parte, alături de profesorul meu minunat, a avut și are un merit crucial aici.
Desigur, cum să nu te bucuri de un astfel de moment, când ajungi să pășești în minunata clădire a Universităţii din Glasgow?>, a spus pe contul s[u de socializare Alexandru Carțiș.
Iată o parte din parcursul său:
A fost Asistent director la Universitatea din București.
A fost Expert administrația publică la Autoritatea Națională pentru Calificări.
A fost Choir Singer la Filarmonica de Stat Oradea.
A fost Intern la Ministerul Educației – România.
Studiază Științele educației la Facultatea de Psihologie și Științele Educației Universitatea din București
A studiat Pedagogie la Facultatea de Psihologie și Științele Educației Universitatea din București
A învăţat la Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” Oradea
A învăţat la Școala de Arte “Francisc Hubic”, Oradea