Deputatii partidului REPER Simina Tulbure, Oana Cambera, Cristina Rizea, Andrei Lupu si Daniel Toda au depus, luni, 8 mai, un proiect de lege care prevede dezincriminarea posesiei de canabis pentru consum propriu, în limita a 3 grame, potrivit unui comunicat al partidului. Pentru a intra în vigoare, e nevoie ca proiectul depus de parlamentarii de opoziție să primeasca voturi de la o majoritate in Parlament.
Propunerea legislativa prevede inlaturarea sanctiunilor penale (inchisoare, amenda penala) si inlocuirea acestora cu sanctiune contraventionala intre 1.000 si 3.000 de lei pentru posesia de cantitati mici de canabis in vederea consumului personal.
Aceasta initiativa este prima de acest fel din istoria Romaniei si urmareste alinierea legislatiei antidrog romanesti cu cea a partenerilor internationali precum Italia, Spania, Belgia, Luxemburg, Malta, Austria, Cehia, Slovenia, Canada sau Thailanda, cu recomandarile Comisiei Globale pentru Politica Drogurilor (GCDP) si cu directiile sustinute de expertii Organizatiei Natiunilor Unite (ONU) si cei ai Consortiului International pentru Politicile Publice in Domeniul Drogurilor (IDPC), arata comunicatul REPER.
În spatele acestui proiect se află un bihorean: Vlad Zaha. Iar acesta nu e unul oarecare.
<Dupa 4 ani de încercări eșuate, tocmai a fost depus primul proiect de dezincriminare a canabisului din istoria României, de către REPER. Am lucrat la mai multe variante începând din 2019, si în sfârșit a ajuns în Parlament.
Astfel, pentru posesia de canabis până în 3 grame, se înlătură pedepsele penale (amenda penală sau închisoarea) și se înlocuiesc cu amenda contraventională, care se reduce la jumătate dacă e plătită în termen de 14 zile. Amenzile se duc în sistemul medical și de asistență. Pentru canabisul medicinal, care va fi ulterior definit, nu se aplică nicio pedeapsă.
Uriașe mulțumiri pentru Oana Cambera, Simina Tulbure, Cristina Rizea, Daniel Toda și Andrei Lupu, cei care au inițiat și depus proiectul pentru toată munca din ultimele luni (pentru Daniel Toda, munca din ultimii 2 ani) și pentru Ioana Mihaila pentru sugestiile la latura medicală și pentru susținere.
Urmează acum un calvar logistic prin Parlament, același Parlament unde mai sunt 3 proiecte de lege care toate fac exact opusul a ceea ce propunem noi.
Astăzi este o victorie>, a spus Vlad Zaha.
Vlad Zaha e un ilustru absolvent al Universității din Manchester care a instituit un premiu cu numele său. Șefii de promoție sunt răsplătiți, din 2017, cu “The Vlad Zaha prize”. Orădeanul de succes în străinătate a început să fie ascultat acum și la el acasă. La invitația parlamentarului USR Maramureș, Cristian Brian, Vlad Zaha a putut să-și expună punctul de vedere pe marginea unui proiect de lege inițiat de PNL, prin care se dorea creștea pedepselor pentru posesia de droguri pentru consum propriu. A făcut în toamna anului trecut, în Parlament. Bursier la Oxford, Vlad Zaha își continuă specializarea în politica drogurilor, orădeanul a înantat propunere controversată: legalizarea posesiei de canabis, cel mai inofensiv drog. „Toate studiile dovedesc că prohibiția a eșuat, cu efecte devastatoare pentru indivizi și societăți. Are loc o revoluție globală a dezincriminării și așa ar trebui să se întâmple și în România”, spune el.
“Am intervenit astăzi în Comisia pentru Tineret și Sport din Camera Deputaților și am vorbit despre cât de nocivă ar fi majorarea pedepselor pentru deținerea de droguri, crescând pedepsele pentru posesia de droguri pentru consum propriu la închisoare între 1 și 5 ani, respectiv între 2 și 7 ani pentru droguri de mare risc. Am obținut o decizie de aviz negativ la limită, 4 voturi pentru (aviz negativ), 3 abțineri și un vot pentru. E o victorie mică, dar semnificativă, fiind prima dintre comisii care acordă avizul negativ – consultativ, și mai ales ținând cont de super-majoritatea PSD-PNL-UDMR. (…) Legea își continuă însă parcursul prin comisii avizatoare și raportoare, așa că rămâne de urmărit”, spunea criminologul. De ceva vreme, specialistul orădean în politica drogurilor e un militant pentru dezincriminarea posesiei de canabis, argumentând că o astfel de măsură ar face ca numărul dependenților de droguri mai nocive să scadă.
Argumentele țin de experiența căpătată în Occident și de performanțele sale în universitățle de top frecventate. A absolvit Universitatea din Manchester în 2021 cu cea mai mare notă și cea mai bună performanță din istoria Facultății de Criminologie. “Am acumulat 12 premii «RG Lawson» pentru excelență academică în 12 module, am publicat academic, iar premiul care va fi acordat anual viitorilor studenți care termină primii din grupa lor (șefi de promoție) îmi va purta numele – «The Vlad Zaha prize», ca o recunoaștere a rezultatelor fără precedent pe care am reușit să le ating”, explică tânărul.
“O ultradatorie a statului să reglementeze strict canabisul”
Nu e prima data când tânărul vrea să regleze legislația în domeniu. În România, Vlad Zaha a lucrat alături de 5 parlamentari români la proiecte legislative în domeniul politicii drogurilor, activând în continuare pentru dezvoltarea legilor în funcție de fundamente științifice.Și-ar dori ca Legea nr. 143/2000 să fie modificată.Și un prim pas ar fi ca deținătorii de droguri într-o anumită cantitate, pentru consum propriu, să nu fie pedepsiți. Lucrează ca și criminolog în cadrul Universității din Manchester și e specializat în politica drogurilor și criminologie publică intervenționistă. El cunoaște tot ceea ce ține de droguri, piețe negre, piețe legale, consumatori, instituții de control, agenții. „Ceea ce studiez eu este cum trebuie un stat să controloze drogurile. Singura modalitate responsabilă de control a drogurilor este o legalizare strictă“, spunea Vlad Zaha.