Vlad Zaha e un ilustru absolvent al Universității din Manchester care a instituit un premiu cu numele său. Șefii de promoție sunt răsplătiți, din 2017, cu “The Vlad Zaha prize”.
A absolvit Universitatea din Manchester în 2021 cu cea mai mare notă și cea mai bună performanță din istoria Facultății de Criminologie. “Am acumulat 12 premii «RG Lawson» pentru excelență academică în 12 module, am publicat academic, iar premiul care va fi acordat anual viitorilor studenți care termină primii din grupa lor (șefi de promoție) îmi va purta numele – «The Vlad Zaha prize», ca o recunoaștere a rezultatelor fără precedent pe care am reușit să le ating”, explica tânărul.A fost bursier la Oxford, acolo unde, activitatea sa a fost remarcată din plin.
<Probabil cel mai greu an de până acum. Deocamdată activitatea mea academică la Oxford ia sfârșit, cu cele 2 premii ale departamentului de criminologie pentru cea mai bună performanță individuală și cea mai bună dizertație.
Îmi continui proiectele începute cât am fost acolo, dar am decis să încep noi proiecte de cercetare la Universitatea Manchester, unde au acum loc niște inovații fantastice în domeniul politicilor antidrog.
Ne auzim în curând cu multe cercetări axate pe România, în special pe abordarea toxică împinsă constat de România, însemnând criminalizarea tinerilor și simplilor consumatori, și pe alternativele viabile și necesare însemnând în primul rând dezincriminarea.
La nivel de politici publice, partidul REPER este deocamdată singura formațiune politică de la noi care luptă împotriva prohibiției drogurilor (canabis) și care are o alternativă în sensul dezincriminării>, spune tânărul orădean.
Criminologul Vlad Zaha spunea în această primăvară, la 4 ani de la depunerea, proiectul de lege privind legalizarea canabisului pentru pacientii oncologici, la dezbaterea în Comisia de Sănătate a Camerei Deputaților unde a fost primit cu scepticism de reprezentanții MS, MAI și DIICOT că :<E pur și simplu o aberație faptul că DIICOT și MAI au un cuvânt de zis în privința unui produs medical care se folosește cu succes strict din punct de vedere medical în zeci de țări europene, nu se poate cumpăra legal. Sunt două varietăți de canabis care ar putea să existe și în România, strict pentru pacienți, fără vreo criminalitate asociată. Adică nu se observă la nivelul societăților care au legalizat canabisul în scop medical creșteri în rândul șoferilor prinși sub influență psiho-activă la volan sau în rândul oarecăror probleme de sănătate din cauza canabisului. Nu există. Vorbim strict de un medicament care a căzut, din păcate, sub papucul instituțiilor de forță din statul român în preajma alegerilor>. El a criticat maniera ]n care politicienii rom\ni se raportează la combaterea consumului de droguri:
<Politicienii români au această tendință împrumutată din anii 80 din America de a da vina pe o substanță sau pe un individ, dar realitatea este că legile din domeniu determină cât de periculos va fi un drog.De exemplu dacă pui bannere în autobuz, cum se întâmplă la Cluj, cu ce pedeapsa va aduce fapta ta și îi spui Mariei că lua 6 luni de închisoare pentru posesie de canabis de exemplu, atunci s-ar putea ca Maria să facă tranziția către etnobotanice și Doamne-Ferește, să moară pentru că nu a știut să facă diferența dintre canabis organic sau etnobotanice>.