Scrierea acestei opere de artă și spiritualitate nu este doar un act individual, ci o experiență colectivă. Orădenii au putut să-și aducă aportul la scrierea uneia dintre cele mai mari Biblii din lume pana ieri, când în Cetatea Oradea s-a închis Muzeul Bibliei, acolo unde au putut vedea 1000 de exemplare , inclusiv Biblia care a ajuns pe Lună, dar și cea mai mică Biblie. Scrierea de mana celei mai mari Biblii din lume este un proiect remarcabil și plin de semnificație a prins contur, în Banat .Inițiativa a fost pusă în mișcare de către Ionel Tuțac, cel care deține și cea mai mare colecție de biblii din România și care a deschis Muzeul Bibliei. Procesul de creație a acestei biblii impresionante nu se desfășoară zilnic, ci la diferite evenimente, desfășurate în diverse biserici sau școli.
„Suntem încă la începutul ei, în sensul că nu scriem zi de zi, scriem la diferite evenimente, atunci când merg în diferite biserici, în diferite școli.Biblia are 1245 de pagini, cu dimensiuni de 90 cm lungime și 60 cm lățime. Când este deschisă, măsoară 120 cm în lățime. Doar două astfel de proiecte mai sunt în lume, o biblie scrisă, cu mult timp în urmă, în Chicago, Statele Unite, iar cealaltă în Seul, la Muzeul Calvinismului. Aceasta din urmă este, cel mai probabil, cea mai mare biblie din lume”, spunea inițiatorul.
Orădenii au avut ocazia sa contribuie la cea mai mare Biblie scrisă de mână din România!Nu doar Bibliile miniaturale sau cele ale personalităților, Nano Biblia sau Biblia care a ajuns pe Lună, ci şi cea mai mare Biblie din România, care se scrie de mână, a fost un punct de atracție a Expoziției Muzeul Bibliei. Sute de oameni au vizitat zilnic expoziția de la Oradea.
Peste 1000 de exemplare de Biblii din întreaga lume au fost prezente în Cetatea Oradiei în cadrul expoziției „Muzeul Bibliei”, organizată de Societatea Biblică din România, în perioada 7-20 noiembrie a.c.. Printre acestea s-a aflat și Biblia Vulgata de la Blaj (1760-1761), alături de diferite versiuni ale Sfintei Scripturi, a Vechiului şi Noului Testament care aparţin diferitor culte creştine, în diferite limbi.
În penultima seară, pe 19 noiembrie a.c., a vorbit publicului orădean despre „Scrisoarea de dragoste a lui Dumnezeu pentru om” părintele Francisc Lăcătuș, responsabil al Congregației „Don Orione” din Oradea, în prezența mai multor reprezentanți ai elevilor și a conducerii de la Liceul Don Orione, Oradea și a unui public orădean doritor să cunoască mai multe despre Sfânta Scriptură. Seara a fost întregită de Corul „Anima Nostra” al Liceului „Don Orione Oradea” (coordonat de prof. Nicoleta Arendaș, acompaniament pian Mihai Bârlescu), care a însoțit auditoriul prezent la Muzeul Bibliei prin cântece în limba latină, greacă și română.
„Pe cât este de plăcut să vorbim despre această Scrisoare a lui Dumnzeu, pe atât este de complex și de vast Cuvântul lui, care crează, ne ajută și astăzi, făcându-ne să ne dăm seama cât de importanți suntem noi în ochii Lui, ca fii și fiice a lui Dumnezeu.” – a subliniat pr. Francisc Lăcătuș de la Liceul Don Orione, Oradea marți, 19 noiembrie a.c., împărtășind celor prezenți frumusețea acestei inițiative a Societății Biblice din România care a arătat la Oradea că „o singură scriere ne unește pe toți, de diferite confesiuni” și ne îndeamnă „să cerem zilnic lui Dumnezeu să ne ajute pe toți să fim uniți în caritate și în Cuvântul Său”.