Cu o investiție totală de peste 60 de milioane de euro, din care 35 de milioane provin din finanțare nerambursabilă prin PNRR, proiectul este programat să demareze achiziția echipamentelor la începutul lunii ianuarie 2025.Grupul orădean ENSYS, lider pe piața sistemelor fotovoltaice la cheie din România, își extinde aria de expertiză prin două proiecte ambițioase, menite să susțină tranziția energetică și să accelereze dezvoltarea economică sustenabilă. O fabrica va fi în Bihor, una în Dolj.
Cu o valoare totală de peste 80 de milioane de euro, aceste investiții reprezintă o contribuție majoră la transformarea sectorului energetic național, se arata într-un comunicat al ENSYS.O firmă din grupul Ensys a început în urmă cu două luni să fabrice la Oradea baterii cu litiu. Fabrica are momentan capacitatea de a produce baterii de 4-5 MWh lunar, dar obiectivul companiei este să ajungă la o capacitate de 300 MWh pe an. Anunțul a fost făcut de Octavian Crișan, președintele Consiliului de Administrație al companiei, cu ocazia conferinței “2024: An definitoriu pentru sectorul regenerabilelor din România”.Compania are o echipă formată din 500 de salariați distribuiți în cinci centre regionale, iar în acest an își propune să monteze panouri fotovoltaice de încă 100 MW pentru prosumatori. În 2023, 90% din cei 4.500 de clienți unici ai companiei au fost rezidențiali.
Productia acumulatorilor litiu și echipamente de distribuție a energiei electrice
Prima investiție majoră este reprezentată de o fabrică de producție a acumulatorilor din litiu pentru aplicații staționare și industriale, amplasată lângă Craiova, în localitatea Ișalnița, județul Dolj. Gigafabrica, cu o capacitate anuală de peste 1 GWh și o suprafață de peste 15.000 mp, va fi realizată de compania ATNOM SRL, parte din grupul ENSYS.Pe lângă producția de acumulatori destinați aplicațiilor staționare și industriale, unitatea va include linii de asamblare pentru: tablouri electrice de medie și joasă tensiune,posturi de transformare, alte echipamente esențiale pentru distribuția energiei electrice.Cu o investiție totală de peste 60 de milioane de euro, din care 35 de milioane provin din finanțare nerambursabilă prin PNRR, proiectul este programat să demareze achiziția echipamentelor la începutul lunii ianuarie 2025. Producția primilor acumulatori este planificată pentru trimestrul al treilea al aceluiași an, marcând astfel un nou punct de referință pentru industria energetică din România.
Producția de Hidrogen verde: Combustibilul viitorului
A doua investiție constă în constructia unei centrale de producție a hidrogenului verde, amplasată în județul Bihor. Proiectul are o capacitate de 15 MWe și va produce anual peste 1.500 de tone de hidrogen verde, considerat combustibilul viitorului si vital pentru tranziția energetică globală.Valoarea totală a proiectului este de 25 de milioane de euro, din care 16 milioane reprezinta finanțare prin PNRR. Această investiție strategică va susține industria locală și va contribui la reducerea emisiilor de carbon, fiind parte integrantă a planurilor europene de decarbonizare.S.C. TEHNOMIR S.R.L. , care și-a schimbat numele în ENSYS, prin Octavian Mircea Crișan în calitate de reprezentant al proiectului din Avram Iancu a cerut aviz de mediu pentru proiectul prin care se va produce hidrogen verde la Avram Iancu. Despre proiect bihorjust.ro a scris :
ENSYS: Motorul Dezvoltării Sustenabile
Prin aceste proiecte inovatoare, ENSYS își consolidează poziția de lider în domeniul energiei regenerabile, contribuind la: integrarea verticală a produselor și serviciilor,susținerea obiectivelor climatice europene,dezvoltarea economică a regiunilor implicate prin crearea de locuri de muncă și oportunități pentru furnizori locali,operaționalizarea ambelor investiții va sprijini competitivitatea României pe piața energetică europeană și va accelera tranziția către o economie verde.