Au marcat 1 Iunie într-o altfel de manieră. Una care ar putea schimba radical deciziile care îi privesc pe copii. La Beiuș, copii ar putea deveni consilierii aleșilor în deciziile care îi privesc. „Cu ocazia acestei zile-1 Iunie, pe care cu toții o dedicăm copiilor, am ținut și eu să o marchez într-un mod special, ca un dar de viitor pentru ei prin depunerea unui proiect care îi vizează. Am propus înființarea Consiliului Copiilor prin care dorim să construim un mediu în care fiecare copil și tânăr să se simtă valorizat, protejat și încurajat să-și atingă potențialul maxim. Consiliul Copiilor va reprezenta vocea copiilor și adolescenților în relația cu autoritățile locale din Beiuș pentru că și copiii trebuie consultați înainte ca adulții să ia decizii în ceea ce îi privește„, spune consilierul local USR Beiuș Emil Popa. Consiliul Local Brașov, de exemplu, are o structură consultativă formată din 20 de elevi, ca urmare a parteneriatului dintre Municipiul Brașov, Direcția de Asistență Socială Brașov și UNICEF România privind Inițiativa „Localități Prietene ale Copiilor“, și a votului în unanimitate al consilierilor locali. Un astfel de organism cuprinde copii de vârste diferite, din grupuri vulnerabile (de ex., copii cu dizabilități, copii care trăiesc în sărăcie, copii din familii monoparentale), de etnii diverse, din cartiere diferite, copii care își doresc să se implice în comunitate, sunt creativi și care sunt conectați cu grupuri mari de copii din comunitățile lor, pe care să îi reprezinte.
„Am trimis acest proiect azi, semnat împreună cu colegul meu, consilierul local Sorin Briscan, pe adresa de email a Primăriei și sper să ajungă la aprobare cât mai curând pentru ca apoi Consiliul Copiilor să fie consultat de către Consiliul Local Beiuș ori de câte ori acesta dezbate subiecte care pot influența viața copiilor și care îi privesc pe copii.
Consiliul Copiilor Beiuș este o structură fără personalitate juridică, ce desfășoară activități care promovează drepturile copiilor la nivelul Municipiului Beiuș, pe bază de voluntariat și va fi compus din 17 copii cu vârste cuprinse între 13 – 18 ani (neîmpliniți), din Beiuș sau care învață la o școală din Beiuș, și cuprinde copii de vârste diferite, din grupuri vulnerabile sau de etnii diverse, aleși printr-un mecanism de selecție deschisă.
Abia aștept să îi avem pe reprezentanții copiilor în ședințele Consiliului Local Beiuș și sunt sigur că atât eu cât și colegii mei vom avea multe de învățat de la ei.
Țin să îi mulțumesc europarlamentarului Vlad Gheorghe pentru sprijinul constant pe care ni-l acordă încă de la începutul mandatului în activitatea noastră de consilieri locali!” a anunțat Emil Popa.