Ordinul ministrului Mediului, Apelor și Pădurilor pentru aprobarea nivelului de intervenţie şi de prevenţie în cazul speciei urs brun, a fost publicat, săptămâna trecută, în Monitorul Oficial. Astfel, numărul maxim de derogări aplicabile la nivel national la urși este de 220 de exemplare, din care nivel de prevenţie – 140 de exemplare și nivel de intervenţie – 80 de exemplare.
Ursul – în bătaia puștii
Prin nivelul de prevenție se înțelege numărul de exemplare de urs care pot fi recoltate în scopul prevenirii pagubelor și atacurilor asupra populației umane pe care aceste animale le pot produce. În schimb, nivelul de prevenție reprezintă numărul de urşi ce pot fi omorâţi în cazurile în care nu pot fi aplicate prevederile OUG 81/2021, care se referă la prevenirea şi combaterea atacurilor urşilor asupra persoanelor şi bunurilor acestora.
„Dincolo de conservarea speciei de urs brun, de protejare a biodiversităţii, eu cred că trebuie să ne gândim şi la oameni”, a declarat Mircea Fechet, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, conform spotmedia.ro.
”Situaţiile în care se aplică prevederile acestui ordin de ministru sunt: prevenirea producerii unor daune importante, în special asupra culturilor agricole, a animalelor domestice şi pentru prevenirea producerii unor daune importante asupra altor bunuri, precum şi în interesul sănătăţii şi securităţii publice. Măsurile reglementate în vederea soluţionării situaţiilor descrise mai sus vizează capturarea, deţinerea şi transportul în scopul relocării al exemplarelor de urs brun, precum şi recoltarea acestora, în oricare din stadiile ciclului lor biologic”, a transmis Ministerul Mediului.
„Acest proiect de ordin a fost elaborat având în vedere prevederile Directivei Consiliului 92/43/CEE privind conservarea habitatelor naturale şi a faunei şi florei sălbatice (Directiva Habitate). În concordanţă cu prevederile art. 16 al Directivei, ţările pot face anumite derogări de la prevederile menţionate mai sus în anumite condiţii speciale. Însă, aşa cum am mai spus, dincolo de conservarea speciei de urs brun, de protejare a biodiversităţii, eu cred că trebuie să ne gândim şi la oameni”, a mai declarat ministrul Mediului, Mircea Fechet, conform sursei citate.
Legea poate fi consultată aici: