Ordonanța de urgență prin care este interzisă punerea pe piață a unor produse din plastic de unică folosință a fost adoptată, miercuri, de Guvern. Potrivit actului normativ, pe rafturile magazinelor nu se vor mai regăsi bețișoare pentru urechi, tacâmurim, farfurii, paie pentru băuturi ori pahare din polistiren expandat. Magazinele își pot epuiza stocurile actuale de produse din plastic, fără să mai pună în vânzare altele noi, a anunțat ministrul Mediului, Tanczos Barna. Prin această ordonanță a fost transpusă, cu aproape două luni întârziere față de termenul limită, directiva europeană antiplastic.
Ordonanța anti-plastic arată că, de la intrarea în vigoare a noilor reglementări, se interzice introducerea pe piață a produselor din plastic de unică folosință și a produselor fabricate din materiale plastice oxodegradabile, cu excepția cazului în care intră în domeniul de aplicare al hotărârii Guvernului nr. 55/2009 privind dispozitivele medicale implantabile active, cu modificările și completările ulterioare.
- Bețișoare pentru urechi
- Tacâmuri (furculițe, cuțite, linguri, bețișoare chinezești).
- Farfurii.
- Paie pentru băuturi
- Agitatoare pentru băuturi.
- Bețe care se atașează baloanelor sau care sprijină baloane, cu excepția baloanelor de uz industrial sau pentru alte utilizări și aplicații profesionale, care nu sunt distribuite consumatorilor, inclusiv mecanismele acestor bețe.
- Recipiente pentru alimente, fabricate din polistiren expandat, cum ar fi cutiile cu sau fără capac,
utilizate pentru a conține produse alimentare care:
(a) sunt destinate consumului imediat, fie pe loc, fie la pachet;
(b) sunt de regulă consumate din recipient;
(c) sunt gata de consum fără a necesita o pregătire suplimentară precum gătirea, fierberea sau încălzirea, inclusiv recipiente pentru alimente utilizate pentru meniuri de tip fast food sau alte meniuri gata pentru consum imediat, cu excepția recipientelor pentru băuturi, a farfuriilor, a pachetelor și foliilor din material flexibil care conțin produsele alimentare. - Recipiente pentru băuturi fabricate din polistiren expandat, inclusiv dopurile și capacele acestora.
- Pahare pentru băuturi fabricate din polistiren expandat, inclusiv capacele acestora.
În schimb, nu va fi restricționată comercializarea următoarelor produse:
a) bețișoarele de urechi, agitatoarele pentru băuturi, paiele din plastic de unică folosință pentru uz medical, utilizate în scopuri medicale sau utilizate de un profesionist în sănătate în scopuri medicale;
b) bețișoarele din plastic de unică folosință utilizate de un prestator de servicii medico-legale sau în scopuri științifice (diagnostic, educațional sau în cercetare);
c) paiele de plastic de unică folosință pentru uz medical, în scopuri medicale sau utilizate de un profesionist în domeniul sănătății pentru scopuri medicale, utilizate în casele de îngrijire, unități de învățământ, locuri de detenție.
Pentru anumite produse din plastic de unică folosință operatorii economici care le introduc pe piața națională sunt obligați să reducă progresiv cantitățile astfel: 5% pentru anul 2023, 10% pentru anul 2024, 15% pentru anul 2025 și 20% pentru anul 2026, raportat la anul 2022.
În categoria acestor produse vizate de reducere intră:
- Pahare pentru băuturi, inclusiv capacele acestora.
- Recipiente pentru alimente, cum ar fi cutiile cu sau fără capac, utilizate pentru a conține produse
alimentare care:
a) sunt destinate consumului imediat, fie pe loc, fie la pachet;
b) sunt de regulă consumate din recipient;
c) sunt gata de consum fără a necesita o pregătire suplimentară precum gătirea, fierberea sau încălzirea, inclusiv recipiente pentru alimente utilizate pentru meniuri de tip fast food sau alte meniuri gata pentru consum imediat, cu excepția recipientelor pentru băuturi, a farfuriilor, a pachetelor și foliilor din material flexibil care conțin produsele alimentare.
Ordonanța mai prevede că, începând cu 3 iulie 2024, produsele din plastic de unică folosință ale căror dopuri și capace sunt din plastic pot fi introduse pe piață numai dacă dopurile și capacele rămân atașate de recipiente în timpul etapei de utilizare preconizată a produselor.
Este vorba despre recipientele pentru băuturi cu o capacitate de până la trei litri, și anume recipientele utilizate pentru a conține lichide, cum ar fi sticlele pentru băuturi, inclusiv dopurile și capacele acestora și ambalajele de băuturi compozite inclusiv dopurile și capacele acestora, dar nu și:
(a) recipientele din sticlă sau metal cu dopuri și capace din plastic;
(b) recipientele pentru băuturi destinate și utilizate pentru alimentele destinate unor scopuri medicale speciale, astfel cum sunt definite la litera (g) de la articolul 2 din Regulamentul (UE) nr. 609/2013 al Parlamentului European și al Consiliului, care sunt în formă lichidă.
DOCUMENT – Ordonanța privind reducerea impactului anumitor produse din plastic asupra mediului:
Comments 1