Camera Deputaţilor a adoptat, miercuri, ordonanţa de urgenţă care permite angajatorilor să reducă timpul de muncă a salariaţilor cu cel mult 80% din durata zilnică, săptămânală sau lunară prevăzută în contractul individual de muncă. Măsura poate fi aplicată în timpul stării de urgenţă/alertă/asediu, precum şi pe o perioadă de până la 3 luni de la data încetării stării de urgenţă/alertă/asediu. În favoarea adoptării OUG 211/2020 s-au exprimat 280 de deputați, iar 30 s-au abținut.
”S-a constatat că în perioada stării de alertă/urgență datorată epidemiei de Covid-19, activitățile entităților economice, organizate în condițiile legii, au fost reduse cu mai mult de 50%. Din această cauză, pentru a menține totuși contactul forței de muncă cu angajatorii, precum și faptul că alte state au flexibilizat această măsură chiar până la 100%, apreciem că este necesară extinderea măsurii de reducere a activității de la 50% până la cel mult 80%”, se arată în raportul Comisiei de muncă din cadrul Camerei Deputaților.
Deputații au mai stabilit că acolo unde există organizații sindicale îndreptățite să negocieze contract colectiv la nivel de unitate, măsura de reducere a timpului de muncă se ia de angajator cu acordul organizației sindicale ori, în cazul în care aceasta nu există, cu reprezentanții salariaților.
”Reducerea timpului de muncă (…) se stabileşte prin decizia angajatorului, pentru o perioadă de cel puţin 5 zile lucrătoare, cuprinse în perioada de 30 de zile calendaristice, începând cu prima zi de aplicare efectivă a măsurii. Reducerea timpului de muncă se aplică şi în cazul programului de muncă în ture, precum şi în cazul programului de muncă inegal”, se precizează în textul de lege. Angajatorul poate modifica programul de muncă ori de câte ori este necesar, cu obligația de a justifica o astfel de modificare.
Pe perioada reducerii programului, salariaţii afectaţi de măsură beneficiază de o indemnizaţie de 75% din salariul de bază brut lunar aferent orelor de reducere a programului de lucru. În situaţia în care bugetul angajatorului destinat plăţii cheltuielilor de personal permite, indemnizaţia poate fi suplimentată de angajator, fără ca această diferenţă să poată fi decontată.
Pe perioada de aplicabilitate a reducerii programului este interzisă atât angajarea de personal pentru prestarea unor activităţi identice ori similare cu cele prestate de către salariaţii al căror timp de muncă a fost redus, cât şi subcontractarea activităţilor desfăşurate de salariaţii al căror timp de muncă a fost redus. În același interval sunt interzise concedierile colective.
Potrivit reglementărilor adoptate azi de Camera Deputaților, pot reduce programul în baza ordonanței privind kurzarbeit, angajatorii care îneplinesc următoarele condiții:
- măsura afectează cel puţin 10% din numărul de salariaţi ai unităţii
- reducerea activităţii este justificată de o diminuare a cifrei de afaceri din luna anterioară aplicării măsurii prevăzute la alin. (1) sau, cel mult, din luna dinaintea lunii anterioare acesteia, cu cel puţin 10% faţă de luna similară sau faţă de media lunară a cifrei de afaceridin anul anteriordeclarării stării de urgență/alertă/asediu, respectiv 2019. În cazul organizaţiilor neguvernamentale, precum şi al angajatorilor din categoria reglementată de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 44/2008 privind desfăşurarea activităţilor economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale.
DOCUMENT – Raportul comun al comisiilor de muncă și pentru buget, finanțe și bănci ale Camerei Deputaților asupra proiectului de Lege pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 211/2020: