Daniel Palaghianu, candidatul USR la Primăria Oradea, Florin Nicoară profesor și vicepreședinte USR Oradea, Mihai Șvab vicepreședinte USR Bihor, candidat pentru Parlamentul European și Alex Orjan candidat USR la Consiliul Județean Bihor sunt garanții Pactului pentru Educație lansat ieri de USR Bihor într-o conferință de presă. După pactul pentru mediu și cel pentru educație, USR Bihor anunță alte trei asemenea programe în domenii precum: cultură, mediul de afaceri, respectiv democraţie participativă.
Uniunea Salvaţi România (USR) Bihor a lansat miercuri Pactul pentru Educaţie, al doilea din cele cinci programe ale organizaţiei, prezentat după Pactul pentru Mediu, pregătite pentru alegerile locale. Liderii USR au explicat punctual, concret ce propun pentru îmbunătăţirea sistemului actual de învăţământ din Oradea şi judeţ, au subliniat nevoia depolitizării şi descentralizării educaţiei şi au propus un sistem transparent bazat pe eficientizarea resurselor şi reducerea corupţiei.
Candidatul USR la Primăria Oradea, Dan Palaghianu a declarat că acest program s-a născut în mod natural, el însuşi fiind un părinte cu copii care au ales să plece la studii în străinătate şi nu s-au mai întors.După 2007, părinţii plecau din ţară pentru a crea un viitor copiilor lor rămaşi acasă, dar în prezent, ne pleacă copiii şi nu se mai întorc. Aici cred că avem şi o mare problemă demografică, mai ales în Oradea, oraş care ar dori un sistem educaţional mult mai bun, care, din păcate, este în nota sistemului din întreaga Românie. Noi am făcut permanent, în ultimii ani, mai multe amendamente la bugetul local pentru a suplimenta sumele pentru cheltuielile materiale din şcoli, fără răspuns sau chiar cu unul negativ,” a spus Dan Palaghianu. Acesta atrage atenția că în Oradea nu s-a construit nicio școală ci doar o creșă și o grădiniță în Parcul Industrial.
Palatul Copiilor din Oradea, transformându-l într-un centru de excelență pentru educația extracurriculară și vocatională, printr-un parteneriat între Primăria Oradea și entități din societatea civilă, inclusiv organizații neguvernamentale, companii private și alte instituții relevante. Scopul este de a oferi copiilor și tinerilor acces la programe educative care să le dezvolte competențele pentru viitor, într-un mediu stimulativ și non-formal.Dan Palagianu spune că USR Bihor a făcut în ultimii ani, mai multe amendamente la bugetul local pentru a suplimenta sumele pentru cheltuielile materiale din şcoli, fără răspuns sau chiar cu unul negativ. De-altfel, Dan Palaghianu s-a remarcat prin acțiunile educative cume întâlnirea organizată cu sala plină, cu singurul cosmonaut roman Dumitru Prunariu, ori Cosmoparc-ul, proiect care după patru amendamente va primi o finanțare de la Primăria Oradea.
Educaţia extracuriculară şi vocaţională, la Palatul Copiilor
Referindu-se la „Pactul pentru Educaţie”, Mihai Şvab, candidat la Europarlamentare insistă pe revitalizarea Palatului Copiilor şi transformarea acestuia într-un centru de excelenţă pentru educaţia extracuriculară şi vocaţională, cu ateliere, cursuri şi activităţi atractive. Acest obiectiv s-ar realiza într-un parteneriat între primărie, mediul de afaceri, ONG-uri, instituţiile de învăţământ şi Universitatea Oradea, fiecare cu contribuţia sa.Nu în ultimul rând, vicepreședintele USR Oradea, profesorul Florin Nicoară a pus mâna pe rană spunând că, an de an, partidele au „călcat în picioare“ școlile.Profesorul Florin Nicoară a solicitat depolitizarea învățământului, dând ca exemplu Estonia. El spune că a solicitat acest lucru și USR-ului. În opinia sa selecția profesorilor, mai ales în școlile reprezentative, ar trebui făcută de unitatea de învățământ. Asta ar fi doar în beneficiul elevilor. Profesorul Nicoară critică și sistemul de accedere la doctorate spunând că acum „plouă cu doctori”.
Partidele să lase școlile în pace
„Ar fi cazul ca partidele să lase școlile în pace. Vă dau un exemplu, în Estonia, chiar dacă a fost în URSS, partidele nu au nici cea mai mică influență în școli. Asta vreau să propun și în USR: depolitizarea învățământului…În locurile unde conducerea s-ar interesa de situația din școală, acolo lucrurile ar merge foarte bine. Așa, fiind sub piciorul partidelor politice toate merg așa cum le vedem“, spune profesorul Florin Nicoară.
Despre corupția din învățământ a vorbit Alex Orjan, candidatul USR la Consiliul Județean Bihor, care spune că își dorește să fie creat un sistem prin care acest fenomen să poată fi oprit.„Ne dorim să implementăm un mecanism de raportare prin care să poată fi raportate problemele din școli, și anume corupția. De asemenea, propunem un sistem de monitorizare și evaluare a cheltuielilor și proiectelor care sunt destinate educației. Ne dorim să organizăm ateliere și seminarii pentru personalul din educație, personalul care va trebui să știe ce înseamnă, etica, integritatea și consecințele acestui fenomen – corupția“, a declarat Alex Orjan.În concluzie, candidatul la Primăria Oradea, Dan Palaghianu , explică că după accederea în Consiliul Local, va lupta pentru susţinerea parteneriatelor pentru o varietate mai mare de activităţi extraşcolare, cum ar fi proiectul USR privind Cosmoparcul, parteneriate între primărie şi societatea civilă pentru organizarea de ateliere de ştiinţe, artă, pentru copii.