Punct final în procesul în care un pădurar din cadrul Ocolului Silvic Brusturi a fost acuzat de purtare abuzivă după ce a atacat un bărbat cu un spray lacrimogen și l-a lovit apoi cu pumnii și picioarele. Curtea de Apel Oradea a respins apelul victimei, astfel că inculpatul a fost condamnat definitiv la 200 de zile-amendă, ceea ce înseamnă plata a 4.000 de lei. Fapta de care este acuzat s-a petrecut în timpul unei inspecții a Gărzii Forestiere, pe fondul unor discuții în contradictoriu cu un localnic care reclamase tăieri ilegale în zonă.
Pe 9 martie 2020, pădurarul Ciprian Marcel Oros a participat, alături de doi ingineri silvici din cadrul Gărzii Forestiere Oradea, la o inspecție de fond în pădurea comunei Brusturi. Urmau să fie verificate informații despre tăieri ilegale, cuprinse în sesizări făcute de către consilieri locali din zonă. Alături de pădurar și de cei doi ingineri silvici, spre pădure au plecat un consilier local și Gheorghe Platona, un localnic care semnalase la rândul său tăieri ilegale în zonă.
În timpul controlului, Platona și pădurarul Oros s-au îndepărtat de ceilalți, iar la un moment dat inginerii silvici au auzit strigăte. Au alergat să vadă ce se întâmplă și l-au observat pe pădurar lovindu-l cu pumnii și picioarele pe Gheorghe Platona, care era ghemuit la pământ. I-au strigat să se oprească și l-au luat pe rănit, de la care au aflat că mai întâi fusese atacat cu un spray lacrimogen de către pădurarul Oros. Platona a fost dus la dispensarul din sat, pentru a primi îngrijiri medicale, iar consilierul local Florin Cuc a sunat la 112 și a anunțat Poliția despre cele întâmplate.
În fața anchetatorilor, Gheorghe Platona a povestit că, în timp ce se afla în pădure, pădurarul Ciprian Marcel Oros l-a întrebat dacă îl interesează ”cu adevărat” tăierea ilegală a arborilor. ”Persoana vătămată a răspuns afirmativ, moment în care inculpatul i-a aplicat un jet cu spray iritant lacrimogen în față, la nivelul ochilor, ceea ce l-a determinat să țipe și sa-și ducă mâinile la cap, pentru a se apăra. Inculpatul a început să îl lovească, a căzut la pământ, apoi a continuat să-l lovească cu picioarele”, se arată în hotărârea Judecătoriei Aleșd, instanța de fond în acest caz. Loviturile primite și sprayul pulverizat în față i-au provocat răni pentru a căror vindecare a fost nevoie de 2-3 zile de îngrijiri medicale, precizau ulterior legiștii.
Pădurarul susține că l-a lovit o singură dată, cu palma, pe Gheorghe Platona. Ar fi făcut-o pentru că s-ar fi panicat după ce l-a văzut pe bărbatul aflat lângă el că a luat un băț, ”probabil să dea frunzele la o parte pentru a vedea cioate”.
”Văzând că acesta (Platona – n.n.) are un băț de aproximativ 1,5 m în mână, la o distanță mică, el s-a speriat și s-a panicat, știind că sunt într-o stare conflictuală, motiv pentru care l-a împins din față (pe Platona – n.n.) cu ambele mâini, spunându-i să stea la distanță. Acesta a căzut la pământ, după care a început să țipe. Văzându-l (…) la sol, i-a aplicat o lovitură cu palma mâinii stângi în zona feței, după care s-a oprit”, a redat instanța din Aleșd declarația lui Ciprian Marcel Oros.
În ciuda celor spuse de inculpat, judecătorii au considerat că probele din dosar dovedesc acuzațiile care i-au fost aduse, motiv pentru care l-au condamnat la plata unei amenzi de 4.000 de lei – echivalentul a 200 de zile de amendă – și a unor daune morale de 2.000 de lei bărbatului pe care l-a bătut.
Sentința Judecătoriei Aleșd a devenit definitivă azi, când Curtea de Apel Oradea a respins, ca nefondat, apelul declarat de Gheorghe Platona. Pădurarul agresor a fost avertizat că în situația în care, cu rea-credință, nu plătește amenda aplicată, numărul zilelor-amendă neexecutate se înlocuiește cu numărul corespunzător de zile cu închisoarea.