În acest an, fiecare școală poate alege o săptămână, în perioada 27 februarie – 16 iunie, pentru activități educaționale care contribuie la prevenirea schimbărilor climatice și la protejarea mediului.
Ministerul Educației și Ministerul Mediului au lansat vineri o platformă pentru Programului “Săptămâna verde”. Cadrele didactice pot consulta astfel materiale informative şi idei de activităţi ce pot fi organizate la nivelul unităților de învăţământ.Pe platform se află și traseul smart din Băile Felix gândit de directorul Direcției Silvice Bihor Teodor Suciu. Traseul a fost inaugurat anul trecut porinind tocmai de la ideea că pădurea este un loc alternativ pentru educaţie. Traseul smart e astfel gândit încât să ai acces la informaţii obţinute prin scanarea codurilor QR .
Celor care optează pentru acest traseu li se oferă posibilitatea unui dialog electronic între arbori și cei interesați prin scanarea unor coduri QR cu telefonul mobil, ocazie cu care arborii oferă informații despre pădure și vietățile ei.Proiectul aparține Direcției Silvice Bihor în parteneriat cu Asociaţia Grund Community. Traseul educative e unul cu o accesibilitate ridicată care poate fi vizitat în orice sezon. Traseul Educativ Padurea Smart are o lungime de 3 kilometri prin pădurea din Băile Felix. <S-a apreciat ca fiind interesantă și atractivă mai ales pentru tineri varianta unui dialog scris în trei limbi, respectiv engleză, maghiară și română, între turiști și arbori prin scanarea unor coduri QR – dat fiind apetitul copiilor și al tinerilor pentru utilizarea device-urilor mobile, amplasate in 10 stații de pe traseul de 3 km care este cu grad redus de dificultate și urmează liniile parcelare din pădure>, se arată în prezentarea traseului din Felix. Traseele educative pot fi accesate aici:
https://www.saptamanaverde.edu.ro/ro/trasee-educative
<Cu bucurie constat aprecierea creării de trasee educative similare celui din Padurea Felix, această inițiativă fiind extinsă și implementată la nivel național.
Sincere aprecieri colegilor de la direcțiile silvice și parcurile naturale / naționale care au făcut posibilă această interacțiune prietenoasă cu padurea și nu numai!>, a spus șeful Direcției Silvice Bihor Teodor Suciu.
Acest tip de traseu se mai găsește și în Cluj, Suceava, Teleorman, Prahova, Mureș, Mehedinți, Ilfov, Ialomița, Hunedoara, Dolj, Călărași, Bistrița-Năsăud, Buzău, Bacău, Alba.