E mai mult decât un loc de socializare, e locul unde bunicii pot petrece timp de calitate făcând sport, practicând activități distractive, mergând în excursii, ori tratându-și o serie de afecțiuni.
Este vorba de centrul de zi de la Aleșd, un loc născut printr-o investiție din fonduri europene în urmă cu 17 ani, extins apoi și susținut de administrațiile locale aflate la conducerea orașului.
Nu pot trata singurătatea
Chiar dacă pentru multe personae vârstnice locul poate părea raiul pe pământ datorită condițiilor și serviciilor oferite, iar acest lucru e certificate din nou de Ministerul Muncii, Gheorghe Caciora, cel care se ocupă de la înființare de acest centru spune că un singur lucru nu poate oferi aici: nu pot suplini lipsa familiilor vârstnicilor care suferă de o boală cumplită, deși sunt sănătoși: singurătatea. <Există o categorie de vârstnici care, deşi nu sunt răpuşi de boli, suferă de cea mai grea şi mai urâtă „afectiune”: SINGURĂTATEA. Noi am reuşit să vă alungăm singurătatea !Azi am primit din partea Ministerului Muncii și Solidarității Sociale, recunoașterea muncii noastre de 17 ani în cadrul unui concurs de bune practici în serviciile sociale adresate persoanelor vârstnice ! Felicitări colegelor din cadrul Centrului de zi pentru profesionalismul de care au dat dovadă!>, e mesajul lui Gheorghe Caciora, care , la rândul său a fost premiat, în trecut, la G ala națională a excelenței în asistență socială .
Prin serviciile oferite de acest centru se dorește creşterea speranţei de viaţă pentru vârstnici, reducerea cheltuielilor de întreţinere a sănătăţii, accesul facil la servicii de întreţinere a sănătăţii, respectiv îmbunăţirea stării de sănătate a persoanelor vârstnice. Conform siteului official al Primăriei Aleșd, în prezent sunt înscrise peste 400 de persoane (numai pensionari), frecvenţa zilnică la centru fiind de 20 -60 de persoane.În cadrul centrului îşi desfaşoară activitatea un asistent social, un fizio- kinetoterapeut, un balneo-fizioterapeut, un kinetoterapeut, un responsabil centru-psiholog si o femeie de serviciu.
Serviciile sociale prestate prin intermediul centrului constă în:
Asigurarea pe timpul zilei a urmatoarelor servicii specifice pentru persoanele vârstnice :
* Fiziotereapie
* kinetoterapie ;
* balneoterapie – gimnastică medicală în piscină cu apă termală
* hidromasaj – jacuzii
* consiliere
* consiliere individuală si de grup ;
* meloterapie, ergoterapie şi terapie ocupaţională;
* dezvoltarea abilităţilor necesare unei relaţionării eficiente în societate ;
* activităţi recreative şi de socializare, activităţi de club; (şah, remi, table, tenis de masă, cărţi, etc.)
* activităţi de întreţinere fizică
* Programe organizate cu diferite ocazii 8 martie, zilele de naştere, paşte, crăciunul etc;
* Excursii;
Multumesc pentru articol !
Dar ați gresit numele
COCIORVA este corect NU CACIORA