Un parc fotovoltaic de peste 300.000 euro, cu panouri bi-faciale, este dezvoltat, începând din 1 septembrie, la fabrica de ciment din Aleșd. Investiția este co-finanțată cu sprijinul granturilor acordate prin mecanismul financiar Norvegian 2014-2021, în cadrul „Programului pentru energie în România”, iar conducerea companiei Holcim spune că aceasta e ”cea mai bună tehnologie disponibilă”.
Obiectivul proiectului constă în implementarea unei centrale fotovoltaice cu o putere de aproximativ 0.999 MW în cadrul fabricii de la Aleșd. Scopul este de a produce energie electrică din surse regenerabile, reducând astfel necesarul de energie electrică din surse convenționale.
”Inovația este esențială pentru atingerea obiectivelor noastre Net Zero emisii de carbon. Ne aflăm în punctul în care este nevoie de soluții pentru construcții sustenabile și durabile, care să răspundă cerințelor de reglementare, așteptărilor sociale și care să protejeze mediul înconjurător. Iar una dintre soluții este să reducem consumul de energie și de materii prime și să folosim resurse regenerabile de energie și resurse alternative de materii prime si combustibili”, a declarat Bogdan Dobre, CEO Holcim România & Market Head Moldova.
Proiectul este derulat în parteneriat cu International Development Norway AS (IDN) Norway – o organizație norvegiană cu peste 20 ani de experiență în proiecte internaționale pentru dezvoltarea de bune practici în domeniul eco-business. Fabrica de ciment Holcim din Aleșd deține deja de mai mulți ani și o instalație pentru recuperarea energiei termice reziduale și transformare a energiei recuperate în energie electrică, produsă fără consum de combustibil și fără emisii suplimentare față de procesul normal de producție.
”Ca urmare a unui amplu program de modernizare și implementare a celor mai bune tehnologii disponibile, deținem astăzi echipamente de producție mai eficiente cu peste 25% din punct de vedere energetic, am redus cu peste 25% emisiile de gaze cu efect de seră și cu peste 90% emisiile de praf, în decurs de 25 de ani”, susține Edmund Piess – Director Sustenabilitate, Holcim România.
”Programul pentru Energie în România” are ca obiectiv crearea ”energiei cu mai puține emisii de carbon și siguranță sporită a furnizării de energie”. Programul face parte din granturile SEE și Norvegiene 2014-2021