Curtea de Justiție a Uniunii Europene a găzduit, luni dimineața, ședința de inaugurare a activităților Parchetul European. Cu această ocazie, șefa instituției, Laura Codruța Kövesi, și procurorii europeni și-au luat angajamentul solemn de a respecta obligațiile care decurg din funcția lor.
Alături de Kövesi, angajamentul solemn a fost luat de alți 22 de procurori, printre care și Cătălin Laurențiu Borcoman, fost consilier al Laurei Codruța Kovesi în timpul mandatului acesteia de procuror general. Cătălin Borcoman a condus DIICOT Brașov între 2012 și 2018 și a fost adjunct al șefului structurii centrale a DIICOT între 2009 și 2010.
El face parte din categoria celor 14 procurori europeni cu mandat de șase ani. Alţi opt procurori din Grecia, Spania, Italia, Cipru, Lituania, Ţările de Jos, Austria şi Portugalia au fost numiţi pentru o perioadă de 3 ani, deoarece procurorii europeni din o treime din statele membre, aleși prin tragere la sorţi, deţin un mandat cu această durată, care nu poate fi reînnoit.
Angajamentul solemn al procurorilor europeni are următoarea formulare: ”Mă angajez solemn să îmi exercit funcția în deplină independență, în interesul Uniunii în ansamblul său; să nu solicit și să nu accept instrucțiuni de la nicio persoană sau entitate exterioară Parchetului European. Mă angajez de asemenea să respect obligația de confidențialitate, în ceea ce privește orice informație deținută de Parchetul European.”
Parchetul European este un organ independent al Uniunii însărcinat cu investigarea, urmărirea penală și trimiterea în judecată a autorilor infracțiunilor care aduc atingere intereselor financiare ale Uniunii (de exemplu fraudă, corupție sau fraudă transfrontalieră în materie de TVA care depășește 10 milioane de euro), se arată într-un comunicat al CJUE. În acest scop, Parchetul European desfășoară investigații, efectuează acte de urmărire penală și exercită acțiunea publică în fața instanțelor competente din statele membre.
Parchetul European are sediul la Luxemburg. Printr-un acord comun din 16 octombrie 2019, Parlamentul European și Consiliul Uniunii Europene au numit-o pe Laura Codruţa Kövesi drept prima șefă a Parchetului European.
Actualmente, 22 de state membre participă la această cooperare consolidată (Austria, Belgia, Bulgaria, Cipru, Croația, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Republica Cehă, Portugalia, România, Slovacia, Slovenia, Spania și Olanda).