Parchetul General a clasat dosarul penal legat de modul în care Raed Arafat și alți trei ofițeri din Inspectoratul General pentru Situații de Urgență au coordonat operațiunea pompierilor în cazul incidentului de la Crevedia din 2023, unde a explodat o stație GPL ce a provocat 6 decese și 56 de răniți, inclusiv pompieri.
Procurorii au arătat că toți comandanții acțiunii au urmat procedurile corespunzătoare, deși mai mulți pompieri răniți au susținut că aceștia nu au delimitat o zonă de risc sau de intervenție, și că la început nu s-a intervenit pentru stingerea gazului provenit din cisternă care ardea. Pompierii au fost răniți în urma unei a doua explozii, în timp ce stingeau incendiul inițial.
În decizia de clasare, Parchetul argumentează că rănirea pompierilor a fost rezultatul „comportamentului individual”, deoarece unii dintre aceștia nu purtau mănuși, cagule și căști de protecție.
“Din probele administrate în cauză reiese că Raed Arafat a acționat în conformitate cu atribuțiile care i-au revenit în calitate de comandant al acțiunii, îndeplinind sarcinile prevăzute în actele normative precizate supra și luând măsurile necesare pentru limitarea efectelor incendiului și exploziilor produse, pentru suplimentarea forțelor și pentru intervenția roboților de stingere cu apă, pentru organizarea punctelor de asistență medicală și acordarea îngrijirilor medicale și transportul victimelor la spitale, precum și pentru protecția personalului de intervenție și a persoanelor civile care au fost îndepărtate din zona de intervenție. În orice caz, titulatura sa nu îi permitea să organizeze intervenția propriu-zisă, activitate ce cădea în sarcina comandanților unităților de intervenție, ci doar să asigure cadrul organizațional și logistic adecvat pentru derularea acesteia, sarcini de care s-a a chitat în integralitate, motiv pentru care nu putem reține o acțiune sau inacțiune, în sens material, care să se suprapună, chiar și parțial, asupra conținutului constitutiv al infracțiunilor pentru care se solicită tragerea sa la răspundere penală. Prin urmare, în cauză urmează a se dispune o soluție de clasare fundamentată pe art. 16 alin. 1 lit. a Cod procedură penală sub aspectul acestor infracțiuni.
Infracțiunile de distrugere din culpă care a avut ca urmare un dezastru prev. de art. 255 alin. 1 și 2 Cod penal cu referire la art. 254 alin. 2 Cod penal, de vătămare corporală din culpă prev. de art. 196 alin. 2,3 și 4 Cod penal, de neluare a măsurilor legale de securitate și sănătate în muncă prev. de art. 349 alin. 1 Cod penal, de nerespectare a măsurilor legale de securitate și sănătate în muncă prev. de art. 350 alin. 1 Cod penal, de abuz de autoritate prev. de art. 419 Cod penal și de neglijență în serviciu prev. de art. 298 Cod penal, fapte presupus a fi săvârșite de către comandanții intervenției
Din analiza și coroborarea probelor referitoare la intervenția structurilor din cadrul I.G.S.U. la evenimentul din data de 26 august 2023 din comuna Crevedia, județul Dâmbovița, rezultă că au fost respectate actele normative incidente și procedurile interne de lucru și că vătămările corporale suferite de către mai mulți pompieri, polițiști, jandarmi și persoane civile, ca urmare a producerii exploziei de la ora 20.57, nu s-au datorat vreunor acțiuni sau omisiuni cu privire la exercitarea acțiunilor de serviciu din partea comandanților intervenției, respectiv a colonelului Dumitrescu Dan Petrișor și a colonelului Precup Irinel Alexandru (ambii din cadrul I.S.U. B-IF la data faptei) și a colonelului Hantăr Alfred George (din cadrul I.S.U. Dâmbovița).” se arată în rechizitoriul procurorilor citat de G4Media.